ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD:s affischer vandaliserade – kan få pengarna tillbaka

Leif Oldenburg · 15 Maj 2014
Uppdaterad 23 Maj 2014
Vandaliserade affischer på Rådmansgatans tunnelbanestation i Stockholm.

Vandaliserade affischer på Rådmansgatans tunnelbanestation i Stockholm. Foto: Kristoffer Rengfors


Nästan samtliga av Sverigedemokraternas valaffischer efter tunnelbanas gröna linje vandaliserades under natten till torsdagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Vandaliseringen på S:t Eriksplan.
Vandaliseringen på S:t Eriksplan.Foto: Henry Lundholm

Totalt var 31 av 36 affischer efter gröna linjen mer eller mindre förstörda av färg. På S:t Eriksplans tunnelbanestation hade valaffischen besprutats med röd färg. Vid Rådmansgatan hade annonsen med texten ”Det är dags att stoppa det organiserade tiggeriet på våra gator” kladdats ner med vit färg. Många av affischerna såg ut att ha blivit beskjutna med någon typ av paintballvapen. 

– Vi hade fått indikationer på internet att något eventuellt skulle kunna hända. Våra resurser som rörde sig ute hade naturligtvis skärpt uppmärksamhet, säger Fredrik Cavalli-Björkman på SL:s pressjour.

►Politikerna: Därför ska kampanjen hänga kvar

SL polisanmäler all vandalisering i tunnelbanan.

– Vi ska kontakta vår trygghetscentral för att få ett grepp om omfattningen, säger Fredrik Cavalli-Björkman.

►Kritiken stoppas på SL:s Facebook-sida

Clear Channel, som förvaltar och säljer SL:s tunnelbanereklam, hade också fått information om att affischerna kunde utsättas för attacker.

– Jag visste att det fanns ett hot från organiserade anti-Sverigedemokrater som ville ta ner de politiska budskapen, säger företagets vd Ola Klingenborg.

►Efter ledningsmöte – SL låter SD:s annonser sitta kvar

Eventuellt kan Sverigedemokraterna få pengar tillbaka efter vandaliseringen.

– Vi har ingen generell regel för det. Det är en diskussion vi har med varje kund i varje enskilt ärende och det beror på omständigheterna och hur omfattande det är, säger Ola Klingenborg.

Sverigedemokraterna har haft kontakt med Clear Channel.

– De lovade att byta ut vandaliserade affischer inom ett dygn. Vi har tryckt upp en ganska stor överupplaga eftersom vi vet att det politiska klimatet i Sverige är dåligt, säger partiets pressekreterare Martin Kinnunen.

Sverigedemokraternas informationssekreterare Henrik Gustafsson vill inte inte uppge vad kampanjen har kostat eller om man kommer att kräva kompensation.

– Vi för en dialog med Clear Channel. I övrigt har vi inga kommentarer, säger han till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro