ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD:s nya tiggarkampanj riktad till turister: "Ursäkta röran i Sverige"

· 3 Aug 2015
Uppdaterad 3 Aug 2015
Kampanjen möter SL:s resenärer i två veckor.

Kampanjen möter SL:s resenärer i två veckor. Foto: Privat


I en kampanj på engelska ber Sverigedemokraterna om ursäkt för röran i Sverige”. Enligt SD riktas den till utländska turister. Lögn, säger författaren och journalisten Henrik Arnstad.

klar

Artikellänk är kopierad

SL-resenärer som åker via Östermalmstorg kommer i två veckors tid att mötas av SD:s budskap riktat mot tiggeri:

”Ursäkta röran här i Sverige. Vi har ett stort problem med organiserat tiggeri! Internationella ligor utnyttjar utsatta människor. Vår regering gör inte vad som är nödvändigt”, står det på engelska.

LÄS MER: Svaret på SD-kampanjen: Ursäkta röran – vi har ett rasistproblem

Henrik Arnstad, journalist och författare bakom bland annat "Sverigedemokraternas svarta bok", upprörs över SL:s beslut att ta in annonskampanjen.

– För det första är jag kund hos SL, jag anser inte att det är förenligt att betala så mycket pengar till SL och samtidigt behöva utsättas för rasistisk propaganda. Det är min personliga åsikt, säger han.

LÄS MER: Danska regeringen vill avskräcka asylsökande – med annonskampanj

Henrik Arnstad menar att kampanjen är ett bevis på hur långt rasismen har normaliserats i Sverige sedan SD kom in i riksdagen 2010.

– Här utmålas en grupp människor som en pinsamhet, en smutsfläck för den svenska nationen. När människor utmålas som parasiter eller ohyra har vi ett historiskt kvitto på var det leder någonstans. Vi har provat i Europa en gång tidigare, säger han.

Henrik Vinge, presschef hos Sverigedemokraterna, säger att de ”vill ge alla bekymrade en röst” med kampanjen.

– Det har rapporterats om hur utländska turister som kommer hit blir upprörda över vad de ser, med ett Stockholm som har förändrats mycket i negativ riktning, säger SD:s presschef.

LÄS MER: Studie om tiggare slår hål på myter

Enligt Henrik Arnstad är det inte troligt att kampanjen riktar sig till utländska turister.

– Det är en lögn. Det här riktar sig till svenskar, vi ska skämmas över vår stad som är utsatt för den här avhumaniserade pinsamheten. Rent propagandamässigt är det ytterst intelligent gjort, säger han.

Många har upprörts över att Stockholms Lokaltrafik låter SD framföra sitt budskap mot tiggeriet på t-banestationen. På SL:s presstjänst säger man att de har ett beslut från 1988 om att tillåta politiska budskap i kollektivtrafikens miljöer.

– Vi kan inte göra skillnad på olika politiska partier. Det man får titta på är om det finns någon laglig grund för att stoppa en politisk kampanj, som vi inte ser att det gör i det här fallet, säger Jesper Pettersson på SL:s presstjänst.

►LÄS MER: 20-tal personer gick i SD-profilens Pride-tåg

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro