ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD:s väljare blundar för allt utom politiken

Peter Lindholm//Yougov · 3 Dec 2012
Uppdaterad 2 Dec 2012
Sverigedemokraterna fortsätter att locka väljare – främst från Moderaterna, Folkpartiet och Socialdemokraterna. Många  sympatisörer anser att Sverige är på väg åt fel håll. 

Sverigedemokraterna fortsätter att locka väljare – främst från Moderaterna, Folkpartiet och Socialdemokraterna. Många  sympatisörer anser att Sverige är på väg åt fel håll.  Foto: Fredrik Persson / SCANPIX


Trots skandalerna fortsätter Sverigedemokraterna att växa. Sympatisörerna blundar för järnrör, fylleri, rasistiska och sexistiska påhopp. I dag presenteras en ny undersökning som visar varför.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det som driver väljarna till Sverigedemokraterna är att man är kritisk till invandrare och flyktingpolitiken. Den politiken är så pass mycket viktigare än företrädarna. Därför är väljarna förvånansvärt toleranta, säger Stina Morian, analyschef på undersökningsföretaget Yougov.

Det är i samarbete med statsvetare Anders Sannerstedt på Lunds universitet som Yougov undersökt SD:s väljare. Undersökningen gjordes den 20–23 november, alltså veckan efter Expressens avslöjanden om SD-topparna Erik Almqvists, Kent Ekeroths och Christian Westlings stökiga krognatt, men före Lars Isovaaras fyllerirelaterade avgång.

Oacceptabelt, lyder fokusgruppens omdöme om partitoppens agerande under sommarnatten 2010, men samtidigt anser man att det har varit ett överdrivet och uppförstorat medie drev kring en gammal händelse. Inte värre än skandaler som drabbat andra partier.

Därför har SD kunnat notera det högsta stödet hittills i de senaste mätningarna. Och de lockar sina väljare främst från Moderaterna, Folkpartiet och Socialdemokraterna. Sympatisörerna anser att Sverige är på väg åt fel håll, att svensk demokrati inte fungerar och att SD behövs för att ”röra om i grytan”.

Splittrade åsikter i andra frågor

Lösningen på i stort sett alla samhällsproblem är att stoppa invandringen. Islam ses som ett hot mot Sverige, men anhängarna är ändå tveksamma till att kristendomen ska ha en särställning i Sverige. 

De flesta vill att biståndet sänks kraftigt och en knapp majoritet vill att Sverige lämnar EU.

– I andra frågor som exempelvis synen på kärnkraft och abort är väljarna väldigt splittrade, säger Stina Morian.

75 procent anser att partiets ideologi är viktig, men det är bara 10 procent som betraktar sig själva som socialkonservativa. Betydligt fler anser sig vara liberala.

Sverigedemokraternas så kallade nollvision mot rasism uppskattas. 

– Men de har en annan syn på rasism som skiljer sig från resten av samhällets. Man kollektiviserar muslimer och anser inte att det är rasism. Där har de samma syn som partiet, säger Stina Morian.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm//Yougov
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro