ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SDU uppmanade till kupp

Metro · 2 Feb 2014
Uppdaterad 2 Feb 2014

Sverigedemokraternas ungdomsförbund uppmanar sina medlemmar att kuppa sig in i styrelsen för FNUF, Föreningen Nordens ungdomsförbund. Planen är att ta kontroll över hundratusentals kronor” som den antirasistiska rörelsen förfogar över.

klar

Artikellänk är kopierad

Inför ett årsmöte som FNUF:s Stockholmsavdelning höll på söndagskvällen uppmanade SDU:s vice ordförande William Hahne till en kupp mot föreningen. 

I ett brev skriver han att SDU lätt kan uppnå en majoritet på föreningens årsmöte, där förbundsstämman ska röstas fram: "Vi har alltså en mycket god möjlighet att helt enkelt kuppa hela föreningen, ta kontroll över hundratusentals kronor, heltidsanställningar, lokaler och dylikt.”

SDU blåste dock av kupplanerna, något som Hahne meddelade på sin Facebooksida sedan mötet hade inletts, rapporterar Aftonbladet.

FNUF är en antirasistisk partipolitiskt obunden förening som arbetar för ökat samarbete mellan de nordiska länderna. Hahne, som tidigare har varit förtroendevald inom föreningen, hoppade av efter ett ultimatum att välja mellan FNUF eller SDU. Detta då han ansågs stå för principer som var oförenliga med FNUF.

Inför mötet, som hölls på ett större hotell i city, gick ryktet att en större samling SDU-medlemmar setts till på T-centralen. Polisen, som skickade flera patruller till hotellet, bekräftar uppgiften – men inga SDU-are sågs till i anslutning till mötet.

– Många av er känner säkert till bakgrundsstoryn till varför vi är så många här i dag, sa Emelie Weski, ordförande för FNUF:s Stockholmsavdelning i samband med mötets öppnande i den fullsatta konferenslokalen.

– Powerpointpresentationen var anpassad för sex personer, inte så här många.

Förbundsordföranden Thorgny Arwidson säger till Metro att förbundet drog i gång en kampanj för att rekrytera nya medlemmar som ställer sig bakom FNUF:s värderingar när SDU:s planer blev kända.

– Bara under natten och dagen har vi fått ungefär 125 nya medlemmar. Den rekryteringspeaken har vi aldrig haft.

Metro har sökt SDU:s Gustav Kasselstrand och William Hahne utan framgång.

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund säger till Metro att ungdomsförbundet är fristående och att moderpartiet inte kan kontrollera det.

– Men om uppgifterna stämmer är det ett anmärkningsvärt beteende. Just nu har vi andra frågor att prioritera men vi får titta på det i morgon.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro