ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Se Black Hawk-pilotens egen film från släckningsarbetet

Gustaf Larsson · 23 Jul 2018
Uppdaterad 25 Jul 2018
Se filmen från Black Hawk-helikoptern nedan.

Se filmen från Black Hawk-helikoptern nedan. Foto: Kim Svensson/Försvarsmakten


I släckningsarbetet har Försvarsmaktens Black Hawk-helikoptrar kallats in. De kämpar i områden där det finns odetonerade granater, varav minst en har briserat under släckningsarbetet. Bara för att vi tillhör militären och är grönmålade klarar vi inte granater”, säger major Magnus Hellgren till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Skogarna i Trängslet i Dalarna har brunnit kraftigt de senaste veckorna. Några som har hjälpt till med släckningsarbetet är Försvarsmaktens Black Hawk, en styrka av helikopterpiloter som flyger de amerikanska specialhelikoptrarna.

Med Försvarsmaktens helikoptrar kan en besättning som består av totalt fyra personer flyga en brandtunna som fylld med vatten väger 2.5 ton. Under branden i Trängslet har tre Black Hawk-helikoptrar vattenbombat stora områden.

– På tisdag eftermiddag insåg vi, och alla som läste nyheterna, att det håller på att gå åt helvete på flera håll runt om i landet. Vi kollade hur läget låg och försökte fråga folk om de hade lust att avbryta sina semestrar. Av de 16 man vi har i besättningen kunde tolv åka upp, restan var utomlands, säger Magnus Hellgren, major och pilot.

Ammunition ställer till problem

Men den ammunition som ligger utplacerad i skogarna har ställt till problem för helikoptrarna. Något som de kallar för oxa – oexploderad ammunition.

– En stor del av branden ligger på ett militärt skjutfät och den oxan som ligger där kan detonera i värmen. Det var det som hände förra veckan, då small en sådan inne i branden och efter det tog man ut markpersonalen och avbröt vattenbombningen just i de områdena. Det blir ju frustrerande att vi inte kan släcka i de områdena.

Inte skyddade från splitter

En vanlig missuppfattning är att Black Hawk-maskinerna är skyddade mot granatsplitter. Så är inte fallet, berättar Hellgren.

– Det har varit en sådan liten tidningsanka har jag sett. Vissa tidningar har haft blänkare om att ”försvarets superhelikoptrar trotsar ammunitionen och klarar splitter”. Bara för att vi tillhör militären och är grönmålade klarar vi inte granater, säger han och fortsätter:

– Helikoptern kan skyddas från splitter om man lägger in ett skyddsgolv som kan ta splitter underifrån, men det blir väldigt tungt. Vi kan inte flyga med det samtidigt som vi flyger brandbalja.

Se Black Hawk-pilotens film nedan

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro