ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Se Champions League-finalen – i vr

Simon Krona · 26 Maj 2017
Uppdaterad 26 Maj 2017

Har du någonsin önskat att du kunde se en fotbollsmatch ur målvaktens perspektiv? Snart kan du. Viasat lanserar nu en app som ska bjuda på helt nya virtual reality-upplevelser.

klar

Artikellänk är kopierad

Metros reporter fick testa vr-studion där MTG ska utveckla nya format för virtual reality.Det är första gången en Champions league-final sänds i vr. Och det märks att det fortfarande är den vanliga tv-sändningen som drar de flesta av tittarna. Vr-produktionen består endast av tre kameror.

– Det kommer att finnas en kamera i mittgången där de går ut, och en kamera bakom varje mål. Det kommer man nog att lära sig jättemycket av om hur man filmar fotboll. Nästa gång kanske det är en kamera mitt i publiken för att ge känslan av att stå mitt i klacken, säger Viktor Ängmo, produktchef för vr-appen Viareal.

Gratis-appen har utvecklats av MTG och kommer inte bara att bjuda på fotboll. För den som följer realityprogrammet Parneviks går det att ”vandra omkring” i familjens hus och titta på alla rum genom vr-glasögonen. Om du gillar e-sport kommer du att kunna placera dig mitt i en Counter strike-match. Och om du vill slappna av – varför inte ta en båttur på en norsk fjord?

Viktor Ängmo menar att vr-upplevelserna har en demokratiserande effekt.

– Jättemånga människor kommer att få uppleva platser de annars inte hade fått. Det är väldigt dyrt att gå på den där Champions league-finalen och är få förunnat. Inte för att de här vr-upplevelserna ersätter verkligheten, men det är absolut ett steg närmare.

Det har pratats länge om vr. Kommer det verkligen att lyfta nu?

– Vi befinner oss i en klassisk ”Gartner’s hype cycle”. Det kommer ett nytt tekniskt genombrott, förväntningarna blåses upp och sen när man försöker förverkliga dem går det oftast långsammare än man trott. Det är nog någonstans där vi är just nu. Det tar tid att skapa bra innehåll.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro