ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Se hit Guinness rekordbok – världens äldsta katt, Missan, bor i Värmland

Aron Andersson · 21 Feb 2015
Uppdaterad 21 Feb 2015
I år fyller stallkatten Missan 30 år.

I år fyller stallkatten Missan 30 år. Foto: Privat


Världens äldsta levande katt är 26 år och bor i Kalifornien, enligt Guinness rekordbok. Men de har missat värmländska Missan – i vår fyller hon 30 år.

klar

Artikellänk är kopierad

För bara två veckor sedan bekräftade Guinness rekordbok att världens äldsta levande katt är Tiffany Two. Men det stämmer inte. Utanför Karlskoga lever stallkatten Missan, som fyller 30 år i vår.

– Hon mår bra. Hon har ju fått fixa lite tänder och kattkaries och hon går på medicin mot förhöjda njurvärden. Men allt är under kontroll. Hon är pigg och fräsch, säger matte Åsa Wickberg, till Metro.

Hon hörde själv av sig till Värmlands Folkblad när hon läste tidningens reportage om katten Prins Columbus från förra året som då var 26 och ett halvt år. Hon berättade om Missan, som slår det rekordet med råge.

– Jag fick frågan om det går att verifiera och jag har tidigare själv tänkt att jag ska börja kolla bland gamla kort. Men hon har haft så mycket vänner och bekanta genom åren så det finns otroligt många som kan bekräfta att hon varit med länge, som fortfarande frågar om hon lever den där ”gamla katten”, säger Åsa Wickberg.

Att Missan fyller just 30 år är hon säker på eftersom hon kom till familjen ett år före Åsas son.

– Han är född 86, då fanns hon med. Det är inte så himla svårt att komma ihåg.

När Åsa träffade Missan för första gången var hon en föräldralös kattunge i Uppsala. Familjens hund, en tax, agerade snabbt reservmamma och diade till och med den lilla katten.

– Hunden är död sedan länge, det har passerat flera sedan dess. Men hundar har alltid stått högt i kurs hos henne.

Hur Missan klarat sig så länge, utan några allvarliga sjukdomar eller problem, tror matte beror både på gener och lyckliga omständigheter.

– För det första ska katter vara ute. Jag har läst någonstans för längesedan att råttor och möss innehåller något som katter behöver. Jag tror det handlar om gener och att hon har fått vara katt.

Trots en relativt problemfri tillvaro såg Missan ut att vara illa ute för några månader sedan. Hon betedde sig konstig, var yr och Åsa Wickberg bokade en tid hos veterinären.

– Det kändes otroligt jobbigt när jag tog beslutet att åka in med henne. Men sedan var hon alldeles pigg när vi kom in. Det visade sig att hon hade ont i ryggen och veterinären tyckte inte alls det var dags för avlivning.

I dag är Missan frisk, men familjen vet att det kan vända snabbt. Men hon ska inte behöva må dåligt eller vara sjuk. När tiden är inne kommer hon att avlivas. Något särskilt firande för hennes 30-årsdag blir det troligtvis inte för stallkatten.

– Hon vill nog ha det som vanligt tror jag, säger Åsa Wickberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro