ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Se hur förödande en atombomb skulle vara där du bor

Tomas Lundin · 4 Apr 2015
Uppdaterad 4 Apr 2015

Den här sajten är lika skrämmande som fascinerande och en kuslig påminnelse om de vapen mänskligheten har till sitt förfogande.

klar

Artikellänk är kopierad

Alex Wellerstein är vetenskapshistoriker på Stevens Institute of Technology i USA med speciell inriktning på kärnvapen. Han har utvecklat den interaktiva kartan Nukemap där du kan se hur stor skadeverkan olika kända kärnvapen har och till och med få en uppskattning om hur många döda och skadade det skulle innebära om bomben träffade ett visst område.

Om samma bomb som föll över Hiroshima föll mitt i Stockholm skulle exempelvis eldklotet täcka halva Gamla Stan. Direkt dödlig strålning skulle drabba hela Gamla Stan och City och de som befann sig på halva Södermalm, Kungsholmen och Vasastan skulle få tredje gradens brännskador. 

Om vi i stället skalar upp till den största bomb som tillverkats, den sovjetiska Tsar Bomba, skulle tryckvågen slå ner alla byggnader hela vägen till Södertälje. Värmestrålningen skulle ge tredje gradens brännskador från Nyköping till Uppsala. 

Genom historien ”bara” två atombomber använts i krig, de i Hiroshima och Nagasaki. För två år sedan blev det känt att det var nära att två atombomber som var 260 gånger kraftigare än Hiroshimabomben detonerade över North Carolina, USA, av misstag sedan ett B-52-plan havererat.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro