ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Se kvinnan i Fittja-fallet själv berätta: "Fick mig att känna mig oerhört värdelös"

Karl Enn Henricsson · 22 Dec 2017
Uppdaterad 23 Dec 2017

Den kvinnan som anmälde att hon utsatts för en gruppvåldtäkt i Fittja, talar nu ut. Hon tackar folket för allt stöd hon fått, men kritiserar även domaren. Ju längre in i rättegången vi kom desto mer korsfäst fick domaren att känna mig”, säger kvinnan videon nedan.

klar

Artikellänk är kopierad

”Den bevisning som åklagaren har lagt fram vid huvudförhandlingen räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas. De uppgifter som målsäganden har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får inte heller stöd av annan bevisning”, skrev den ansvariga domaren, chefsrådmannen Erica Hemtke, i ett pressmeddelande.

Kvinnan företräds av advokat Elisabeth Massi Fritz, som har förmedlat en film där kvinnan uttalar sig. I filmen kritiserar kvinna domaren.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att en kvinnlig domare skulle ha en så hård, kall och kylig attityd mot en målsägande som blivit utsatt för något som jag har blivit utsatt för, säger kvinnan i filmen.

Hon berättar att hon tidigare drabbats av en propp, varför hon har lite svårt med talet och behöver tid på sig för att besvara frågor. Hon menar att domaren avbröt henne upprepade gånger.

– Det fick mig att känna mig oerhört värdelös. Ju längre in i rättegången vi kom desto mer korsfäst fick domaren att känna mig, säger kvinnan i filmen.

Fittjafallet har rört upp starka känslor efter Metros avslöjande, och kvinnan vill i filmen även tacka för det stöd hon fått.

– Jag vill tacka svenska folket för allt stöd – det har betytt så oerhört mycket för mig.

Metro har upprepade gånger sökt domaren Erica Hemtke. Hon bemöter dock kritiken i Aftonbladet:

– Jag har avbrutit om hon inte besvarat den fråga hon fått, eller om något varit otydligt och jag bett henne repetera. Dessutom kan det ha varit så att jag avbrutit henne om hon sagt något när någon annan talat, och det har ju hennes målsägarbiträde också gjort, säger hon till tidningen.

Efter Metros avslöjande har Fittjafallet fått stor uppmärksamhet. Polisen har kritiserats av rätten för sättet som förundersökningen har bedrivits. Sperma från tre misstänkta gärningsmän kunde i slutet av förra året matchas mot de tre män som senare åtalades. De greps först i mitten av juni i år. Orsaken var resursbrist, enligt åklagare Markus Hankkio. Då upptäcktes att fel trapphus hade undersökts och polisen fick göra en ny brottsplatsundersökning, nästan ett år efter den första.

Kvinnan berättade att hon hade följt med en för henne okänd kille för att köpa narkotika den 14 augusti förra året. I ett polisförhör några timmar efter det misstänkta överfallet berättade kvinnan att uppåt 20 män väntade på henne i ett trapphus.

”De diskuterade, vem som skulle få sätta på mig först och jag fick panik”, sade kvinnan som uppskattade att ett tiotal män hade förgripit sig på henne, under flera timmar.

Männen som nu har friats av tingsrätten har hela tiden nekat till brott.

Elisabeth Massi Fritz rasade efter domen och har meddelat att hon kommer driva ärendet vidare.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro