ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Se upp för att stänka ned fotgängare med din bil – du kan få böter

· 1 Feb 2016
Uppdaterad 1 Feb 2016
Som bilist är du juridiskt skyldig att stanna och erbjuda ersättning om du skvätter ner en gångare, säger Bo Göingberg på Trafikverket.

Som bilist är du juridiskt skyldig att stanna och erbjuda ersättning om du skvätter ner en gångare, säger Bo Göingberg på Trafikverket. Foto: Mike Groll/TT


Stannar inte en bilist efter att ha skvätt ner en gångare blir denna skyldig till smitning.

klar

Artikellänk är kopierad

När snön smälter och vattenpölarna blir större skvätts det upp vatten och smuts på gångbanor och de som går där. Vid vissa pölar med stor vattenmängd kan det bli stora stänk som kan leda till att bilföraren gör sig skyldig till brott.

Bo Göingberg är utredare på Trafikverket och förklarar att den som stänks ner har rätt att ställa skadeståndskrav från bilisten, vilket ska gå att få ut via den obligatoriska trafikförsäkringen. Vårdlös körning som leder till att en gångare stänks ner, och får kläder förstörda, räknas som en mindre trafikolycka.

– Om man, i samband med trafik, skadar någons egendom är det en trafikolycka. Därmed får man inte avvika från platsen och i mån av förmåga ska man hjälpa till att ta hand om alla inblandade.

Smitning överlag är ett brott med ett relativt högt straffvärde, och vid smitning efter stänk kan böter utfärdas. Det finns rättsfall som dömt bilister för att ha smitit från stänk, dock är det senaste prövade fallet i domstol från 1975. Bo Göingberg tror att det är små möjligheter att få rätt om man ringer till polisen och uppger ett registreringsnummer ifall man råkat ut för den typen av smitning.

– Min uppmaning går till bilförare att uppmärksamma hur det ser ut på vägen och på gångbanan intill, säger Bo.

►LÄS MER: Lolo mejades ner av rattfull bilist – mannen släpptes nästa dag

Trots att det är en juridisk skyldighet för bilisten att stanna när någon stänkts ner av vårdslös körning så finns inte mycket att göra för gångare om en bilförande smiter ifrån platsen.

– Det är små möjligheter för gående att få rätt emot en bilist med bara ett registreringsnummer och smutsiga kläder. Det krävs nog att en patrullerande polis blir vittne till stänket för att de ska ge sig in i en utredning, menar Bo Göingberg.

Bo fortsätter också att förklara att det inte behöver vara ett problem med stänk, utan att man som fotgängare kan förebygga att bli blöt och smutsig.

– Någonstans går också gränsen för vad man faktiskt måste stå ut med om man väljer att ge sig ut i ruskväder som gångare. Försök att anpassa farten eller vik av och gå längre ifrån körbanan för att inte passera stora vattensamlingar samtidigt som det kommer en bil.

►LÄS MER: Man gick ut på mörk väg – blev ihjälkörd av bilist

Bo Göingber, utredare på Trafikverket.
Bo Göingber, utredare på Trafikverket.Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro