ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Se upp för de fem största börsfällorna

Anders Göransson · 22 Aug 2011
Uppdaterad 23 Aug 2011

Foto: Scanpix


Ju större osäkerhet, desto större betydelse får känslor och psykologi. Lär dig känna igen de viktigaste psykologiska fällorna på börsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ena dagen upp, andra dagen ned. Börsen är extremt svajig i det osäkra ekonomiska läget just nu och det är ytterst svårt att förstå marknadens logik - om det nu finns någon. – Ju större osäkerhet, desto större betydelse får psykologi och känslor, säger C-G Gyllenram, kapitalförvaltare på Ability Asset Management. Han och kollegan Tony Ugrina har tillsammans skrivit boken "En aktiespekulants psykologi", där de har kartlagt ett stort antal psykologiska fallgropar och mentala fällor. Här är några av dem:• Du vill tjäna lätta pengar "Köp billigt, sälj dyrt - det låter förföriskt enkelt. Många tror att man kan göra sig en snabb hacka på börsen väldigt lätt och utan arbete. Men precis som i alla andra branscher kräver börsaffärer hårt arbete och djup kunskap."• Du är inkonsekvent "Avsaknad av en placeringsfilosofi är ett vanligt misstag. Det räcker inte att säga att du vill tjäna pengar - du behöver en plan. De som bara går på rykten och tips kommer att bränna fingrarna."• Du spelar för högt "Bristande riskhantering är jättevanligt. Folk tar alldeles för stora positioner för att de vill tjäna pengar snabbt. Men hur mår du när du plötsligt märker att den där snabba vinsten byttes ut mot en förlust på 25 000 - pengar du behöver till annat?"• Du saknar självdisciplin "Det är otroligt lätt att låta känslorna styra handlandet - de är nästan altid starkare än förnuftet. Men på börsen är känslorna din fiende - de leder dig ofta fel och gör att du dras med i flockbeteenden."• Ditt ego får styra "Många låter prestige och ego grumla omdömet. De vägrar att ändra uppfattning även om marknaden visar att de har fel. Ofta överskattar de sin förmåga och skyller misstag på andra."

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro