ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Se upp för fällorna i ansökan

Kristian Borglund · 13 Nov 2012
Uppdaterad 13 Nov 2012
Se upp för fällorna i ansökan Till exempel för mycket passion kan vara negativt när man söker jobb på en myndighet. – Man måste förstå  myndighetens roll och kunna företräda myndigheten också, säger Gunilla Skotnicka. 

Se upp för fällorna i ansökan Till exempel för mycket passion kan vara negativt när man söker jobb på en myndighet. – Man måste förstå  myndighetens roll och kunna företräda myndigheten också, säger Gunilla Skotnicka.  Foto: Lotta Bergseth


Kan passion och personlighet kompensera för brist på erfarenhet? I privata sektorn – ja. Men inte på statliga myndigheter. Där ställs hårda krav på att kriterierna uppfylls.

klar

Artikellänk är kopierad

– En tredjedel av de ansökningar jag får måste jag tyvärr sortera bort direkt, säger Gunilla Skotnicka, chef för en sektion på Naturvårdsverket som jobbar med miljöbalksprövningar.

Och skälet till denna bortsortering är lagarna som styr myndigheter. Till skillnad från privata företag är statliga myndigheter bundna till vad som har skrivits i jobbannonsen. Om det står att du ska ha två års erfarenhet av arbete inom ett område, men bara har studier bakom dig, då sorteras du bort.

Oavsett hur briljant du är.

Eller passionerad.

– När vi utformar annonsen tar vi hänsyn till detta. Så ibland skriver vi att den sökande ska ha en viss sorts erfarenhet, men lägger till orden ”eller motsvarande erfarenhet” för att öppna upp lite. Vi kan också skriva att ”vi fäster stor vikt” vid personliga egenskaper och ge exempel som ”god samarbets- och initiativförmåga”.

Den strikta synen på att kraven i annonsen måste uppfyllas är också kopplad till möjligheten för alla kandidater att överklaga om de inte får jobbet.

– Om man tycker sig bättre uppfylla kraven i annonsen än den som fick jobbet då kan man överklaga. Men jag har inte själv råkat ut för det.

På myndigheter kan även för mycket passion och engagemang bli en nackdel.

– Kandidater har fallit på att de har varit för engagerade i sitt miljöengagemang. Man måste förstå myndighetens roll och kunna företräda myndigheten också.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro