ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Se upp för "gratis" telefoner på gatan

Maria Forsström · 1 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Skriver du på ett mobiltelefonavtal på gatan har du ingen ångerrätt. Men det är inte alltid som försäljaren upplyser om detta. 

Skriver du på ett mobiltelefonavtal på gatan har du ingen ångerrätt. Men det är inte alltid som försäljaren upplyser om detta.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

De springer efter förbipasserande med en ”gratis” telefon i ena handen och ett avtal i andra. Telefongatuförsäljarna blir allt fler och alltmer aggressiva.Nu ökar också anmälningarna.Anmälningarna mot gatuförsäljare av mobiltelefoner, så kallade canvassäljare, ökar hos såväl Konsumentverket (KOV) som Konsumenternas tele- och internetbyrå (KTIB) och Post- och telestyrelsen (PTS).De absolut vanligaste klagomålen går ut på att man känner sig lurad av säljaren, som på ett eller annat sätt undanhållit delar av avtalet.– Det händer att personer säger att de är från Telia och uppger att de har ett erbjudande, och då skriver man på, säger Anna Montelius, jurist på konsumentavdelningen på PTS, där man i statistiken inte gör skillnad på canvassförsäljning och annan försäljning. De bekräftar dock att av det första halvårets 432 klagomål som behandlar ärenden om till exempel aggressiv marknadsföring, felanslutna abonnenter och vägrad ångerrätt gäller de allra flesta canvassförsäljningen.– Stora delar av den totala klagomålsstatistiken handlar om den. Det handlar antagligen om att den ökar i takt med att kunder anmäler sig till Nix, säger Anna Montelius.Mattias Grafström, vd på KTIB, varnar för att skriva på något man inte läst ordentligt eller inte vet vad det är.– Man får sällan något gratis utan någon form av förpliktelse, och vid den här typen av försäljning har man ingen ångerrätt.Rent juridiskt kan ingen hjälpa den som skrivit på ett avtal. Då är man bunden. Men om KTIB får indikationer om att säljaren misskött sig kontrollerar de saken.– Vilseledande marknadsföring är inte tillåtet, men att bevisa vem som sagt vad före en påskrift är omöjligt om man inte spelat in det. Upptäcker vi att säljaren varit oseriös kontaktar vi säljföretaget och då brukar personen försvinna, säger han.På KOV önskar man att ångerrätten ska gälla även vid canvassförsäljning.– Annars är det kört om man skrivit på något, om man inte vill gå in i tvist, säger juristen Cecilia Hurtig. 

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro