ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Se upp för hackare som kan stjäla bilen

Anders Frick · 18 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Det tjuvsäkraste sättet kanske är att helt enkelt kedja fast sin bil. Eller kanske inte ... 

Det tjuvsäkraste sättet kanske är att helt enkelt kedja fast sin bil. Eller kanske inte ...  Foto: Scanpix


Matematiker har knäckt hårdvaran bakom låsen

klar

Artikellänk är kopierad

Tyska matematiker har hittat ett nytt sätt att stjäla bilar med fjärrstyrda lås. Redan i höstas knäcktes algoritmerna bakom nyckelsystemet Keeloq, som används av en lång rad biltillverkare. Nu har forskarna också knäckt själva hårdvaran. Metoden presenteras på en konferens senare i sommar. Attacken är en så kallad sidokanalsattack och ge-nomfördes genom att mäta strömförbrukningen hos mottagaren. Eftersom det krävs olika mycket ström för olika beräkningsmoment så kan forskarna få fram de hemliga algoritmer som sedan kan kopieras in i nya fysiska bilnycklar. Om bilar stjäls på grund av att tjuven har använt en nyckel gäller i de flesta fall inte någon försäkring. Det här kan därför bli dödsstöten för det nyckelsystem som tusentals svenska bil-ägare i dag använder. En av tillverkarna som använder låsen är Volvo men de är inte speciellt bekymrade.– Det går att låsa och larma av bilen på det här sättet. Men inte starta och köra iväg. säger Maria Bohlin presschef Volvo Cars.

Tillverkaren av Keeloq är amerikanska Microchip Technology, och systemet används förutom till lås och larm i bilar också till fjärr-styrning av garageportar och villalarm. Tekniken är knäckbar på lika långt avstånd som systemet räcker – upp till 100 meter.– Det här är chockerande resultat. Flera av de biltillverkare som vi har pratat med har sagt att de inte bryr sig, eftersom kunderna inte bryr sig, säger professor Christof Paar på Ruhr-Universität Bochum, som är chef för den forskargrupp som knäckte systemet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Frick
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro