ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Se upp Microsoft – nu släpps Google Chrome

Aron Andersson · 2 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
En skärmdump som visar Chromes startsida där de mest besökta sajterna kommer upp. 

En skärmdump som visar Chromes startsida där de mest besökta sajterna kommer upp. 


klar

Artikellänk är kopierad

Scott McClouds serie förklarar hur Chrome fungerar.
Scott McClouds serie förklarar hur Chrome fungerar.
Den så kallade "omnibox"-funktionen gör att en sökfras fylls i med förslag på sökord eller webbadresser.
Den så kallade "omnibox"-funktionen gör att en sökfras fylls i med förslag på sökord eller webbadresser.

Google ger sig in i kampen mellan Internet Explorer och Mozilla Firefox. Med Chrome lanserar sökjätten en webbläsare som inte bara kommer utmana Firefox och Explorer, utan även Windows.

Under dagen den 2 september kommer Google Chrome att släppas för nedladdning. Webbläsaren är helt byggd i öppen källkod är enligt Googles officiella blogg snabbare än senaste versionerna av både Firefox och Explorer. Till Chrome har Google byggt en egen motor för javascript, allt för att få Ajax-baserade applikationer som Gmail och Google Docs att flyta snabbare. Med Chrome inför Google ett nytt sätt att se på flikar i webbläsare. Nu antas användning av flikar vara standard och därför får varje flik egna kontroller. Flikarna isoleras även från varandra genom så kallad "sandboxing" vilket innebär att om en flik kraschar kommer det inte påverka hela webbläsaren. Varje flik arbetar även separat för att snabba upp datorns beräkningar.

Chrome är utvecklarslang för webbläsarens användargränssnitt, det vill säga ramen med alla kontroller. Dessa ska reduceras i Google Chrome så att webbapplikationer kan öppnas utan onödiga knappar och sökfält på själva webbläsaren.Chrome är helt byggd i öppen källkod, baserad på Webkit, en plattform som även Apples Safari baseras på. Enligt Googles officiella blogg är deras webbläsare snabbare än senaste versionerna av både Firefox och Explorer.

I Googles officiella blogg görs ingen hemlighet av att företaget ser på Chrome mer som ett operativsystem än en webbläsare. Med hjälp av Googles ny "V8"-motor för javascript ska en ny generation av nätapplikationer stödjas vilket ska göra operativsystem som Windows mindre nödvändiga.

Google introducerar även ett slags eget antivirus-system i Chrome, vilket säkerligen lär svida för stora aktörer som McAfee och Symantec. Chrome kommer hela tiden att kolla av besökta sajter mot listor på skadliga sajter. Google kommer även att varna alla sajtägare som hamnar på listan.För att introducera Chrome har Google anlitat serietecknaren Scott McCloud som i serieform förklarar hela projektet. Serien finns att läsa här. Webbläsaren släpps först till Windows men enligt Googles blogg är versioner till Mac och Linux inte långt borta.  

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro