ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SEB: Mindre än förväntat

TT · 5 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Regeringens åtgärdspaket på 8,3 miljarder kronor för nästa år är mindre än vad SEB hade räknat med.

- Men jag tror inte att vi ska sätta punkt här. Jag tror att det kommer att komma mer åtgärder för 2009 och ur det perspektivet är det här ett steg på vägen, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist till TT.

- Vi tror att man totalt sett för nästa år kommer att satsa ungefär 45 miljarder kronor. Nu ligger regeringen på ungefär 40 miljarder kronor så vi tror att det kommer att komma ytterligare ett par miljarder, förmodligen redan under första kvartalet nästa år.

- Vi har flaggat för att det behövs en expansiv finanspolitik ända sedan augusti i år. Det är klart att det tog lite tid innan regeringen började se problemen som fanns i svensk ekonomi och inte minst i den internationella ekonomin, säger Bergqvist.

TT: Har Sverige råd med satsningarna?

- Ja, vi har möjligheten att kunna spendera de här pengarna utan att det ska ge negativa konsekvenser. Nu kommer svenska statsfinanser att försämras ganska dramatiskt och då är det bra att vi åtminstone har en låg statsskuld.

- Vi kan i våra bedömningar konstatera att staten tyvärr måste börja låna pengar igen under nästa år. Man kommer att behöva låna någonstans kring 60 miljarder kronor och även för 2010 måste man låna kring 125 miljarder kronor. Statsskulden i Sverige kommer att stiga med ungefär fyra procentenheter de närmaste två åren, säger Robert Bergqvist.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro