ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SEB-strateg: Lägre bolåneräntor på väg

TT · 4 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Bolåneföretaget SBAB sänker boräntorna med mellan 0,10 och 1,25 procentenheter. Tremånadersräntan sänks med 1,06 procentenheter till 3,98 procent, tvåårsräntan sänks till 4,09 procent och femårsräntan till 4,72 procent.Den största sänkningen på 1,25 procentenheter gäller lån bundna i ett år. De får nu en ränta på 3,85 procent.

Även de andra storbankerna kommer att sänka sina rörliga boräntor, men ledningarna ska ha möten under dagen eller de närmaste dagarna om hur stora de blir.I och med Riksbankens rekordsänkning kommer de rörliga boräntorna, helt rörlig och tremånadersräntan, för första gången sedan tidigt i höstas, före Lehmankonkursen, att med största sannolikhet hamna lägre än de bundna.Hos Danske Bank, som var först ut efter Riksbankens sänkning, ligger den rörliga räntan nu lägre än de bundna.

De rörliga räntorna på hushållens bolån kommer att följa med reporäntan nedåt, enligt SEB:s räntestrateg Charlotte Asgermyr.- Absolut. Det är svårt att säga om det blir fullt ut (1,75 procentenheter lägre) eller inte. Men vi får definitivt se lägre bolåneräntor mot konsumenter, säger hon.Räntan på tremånaders lån mellan banker (inter-bankräntan), en viktig komponent i bolåneinstitutens finansiering av bolån med rörliga räntor, föll med 1,07 procentenheter till 2,73 procent på torsdagen.Räntenivån kan jämföras med en topp på 5,60 procent i början av oktober, då finanskrisen var som värst.Spreaden eller skillnaden mellan interbank-räntan och Riksbankens reporänta, sett som ett mått på de allvarliga störningarna i banksektorn, ligger nu på 0,73 procentenheter jämfört med nästan det dubbla när krisen var som värst.- Nu börjar vi närma oss de nivåer som rådde före Lehman Brothers konkursansökan i september, säger Asgermyr.Enligt Asgermyr väntas även de allra kortaste räntorna på interbank-marknaden, som var oförändrade på torsdagen, följa med nedåt nästa vecka. Eftersläpningen förklaras tekniskt med att den nya räntenivån för Riksbankens så kallade repor inte slår igenom förrän nästa vecka.- Vi räknar med en liknande rörelse där, på tisdag, säger Asgermyr.Asgermyr ser den minskade spreaden på interbank-marknaden som ett tydligt tecken på att den värsta oron för en allvarlig finanskris i Sverige minskat.- Riksbanken och Riksgälden har visat att de kommer att göra allt för att se till att banksystemet har likviditet. Och så har vi statens lånegarantiprogram på plats. Det finns fortfarande en oro. Marknaden fungerar inte normalt men det är bättre.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro