ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Segelfartyg – för den moderna äventyraren

Ricki-Rebecka Petrini · 17 Aug 2017
Uppdaterad 29 Aug 2017

Letar du efter en ny och spännande punkt på din bucketlist? Har du ingen bucketlist? Metro Resor har utforskat världens största segelfartyg Star Clipper. Ett episkt semesterdrama för den moderna (läs: bekväma) äventyraren.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag har en välbevarad hemlighet. Inför varje ledighet känner jag en viss press på mig att hinna klämma in avkoppling, aktiviteter, nya upplevelser och exotiska platser. I sociala medier gör jag en, max två inplanerade och noggrant uträknade uppdateringar från resan. Jag vill att inläggen ska säga något om mig, allra helst imponera – att min vardag är allt annat än grå och att jag visst är en äventyrare.När man frågar svenska resenärer om vad som är viktigast på privatresan utomlands är de fem vanligaste svaren; bra väder, stort utbud av aktiviteter och upplevelser, mysig atmosfär, trygghet samt god mat. Allt detta ligger kittlande nära resor ombord unika Star Clipper, ett 69 meter högt klipperskepp, som tar med sina passagerare med på ett annorlunda äventyr till havs.

När jättekryssarna oftast lägger till i större hamnar kan den 360 långa Star Clippern ta sig in i mindre vikar, närmare land. Foto: Ricki Petrini
När jättekryssarna oftast lägger till i större hamnar kan den 360 långa Star Clippern ta sig in i mindre vikar, närmare land. Foto: Ricki Petrini

Livet ombord en modern kryssare skänker all den lyx som vi kommit att vänja oss vid på all inclusive-hotell. Ett fullspäckat aktivitetsschema underhåller den rastlösa själen som ständigt söker nästa kick. Och tänk dig att varje dag vakna med land i sikte och nya stränder att utforska.Det är något speciellt med att vaggas till sömns i sin hytt om natten. Låta dagens storslagna naturupplevelser sudda ut gränsen mellan dröm och verklighet.Star Clippers erbjuder allt ovan men skiljer sig från konkurrenterna framförallt på en punkt – segel. I ett startfält med allt större, biffigare och glittriga jättefartyg har de istället valt att fokusera på en mer intim retroupplevelse utöver det vanliga.Föreställ dig att glida fram på okänt vatten med hjälp av bara vinden. En ljudlös och smått surrealistisk upplevelse när man ligger framme i nätet i fören.

Kapten Sergej Tunikov styr Star Clipper. Foto: Ricki Petrini
Kapten Sergej Tunikov styr Star Clipper. Foto: Ricki Petrini

Star Clipper har en open deck policy som innebär att du hänger med resten av besättningen, till och med kaptenen, ute på deck. Överallt är det öppna ytor under de fyra, majestätiska masterna.Medan jättekryssarna lägger till i större hamnar kan 360 fot långa Star Clipper ta sig in i mindre vikar, närmare land. Här väntar orörda ekosystem, nya kulturer och mindre upptrampade stigar.Drömmen om världens största segelfartyg förverkligades av svensken och segelentusiasten Mikael Krafft. Tanken var att fler skulle få uppleva känslan av att segla ute till havs – vara skipper på sin egen yacht. Sagt och gjort, 18 år senare ingår Star Clipper i en liten flotta bestående av totalt tre segelfartyg. I skrivande stund bygger rederiet sitt fjärde skepp, Flying Clipper. När den sjösätts kommer den att ta över titeln från sitt systerskepp Royal Clipper som världens största segelfartyg, med kapacitet för 300 passagerare.

Star Clippers kryssningar går i Sydostasien. Foto: Ricki Petrini
Star Clippers kryssningar går i Sydostasien. Foto: Ricki Petrini

Den här sortens minikryssare saknar allt glimglam som du finner på de stora fartygen. Här finns varken casinon, Disney-shower eller vattenrutschbanor. Istället väntar en avslappnad atmosfär i klassisk stil. En Negroni i baren ute på däck skvallrar om klipperfartygens glansdagar.I jämförelse med dagens största lyxkryssare med kapacitet för över 4000, är Star Clipper havets motsvarighet till ett boutiquehotell med sina blygsamma 170 passagerare.Jag vågar påstå att vi lever i en tid då vi söker alltmer unika upplevelser på semestern. Det udda äventyret har blivit mainstream. En voyage ombord Star Clipper kan därför vara det ultimata svaret. Vågat men ändå tryggt. Storslaget men samtidigt intimt.För det är just här ute på däck som äventyraren i mig vaknar, en komfortabel resenär som söker lika delar lyx, bekvämlighet, trygghet och äventyr. Helt i stil med vad majoriteten svenskar känner inför varje semester.

pil
Fakta om Star Clipper

pil
3 andra mindre fartyg för äventyraren:

1. Silversea Discoverer – ett lyxigt expeditionsfartyg från prisbelönta Silversea Cruises2.SeaDream YachtClub – prisbelönad minikryssare som erbjuder service på högsta nivå.3. Lindblad Expeditions – upptäck det okända tillsammans med National Geographic-fotografer och marinbiologer.

pil
10 i topp avresehamnar

Härifrån åker flest svenskar på kryssning.1. Miami2. Fort Lauderdale3. San Juan4. Dubai5. Barcelona6. Singapore7. Orlando8. Havanna9. Venedig10. New York

Svenskar + havet = SANTKryssningsbokningarna ökade med 17% förra vintern. En spännande jämförelse visar att om man räknar alla kryssningar som ett resmål, hamnar det då på plats 5 över de mest bokade resmålen.

Källa: Källor: • Tickets Sifo-undersökning genomfördes i september 2016. Webbpanelen bestod av 1005 tillfrågade personer ur den svenska allmänheten i åldrarna 18-79 år. • Om Tickets bokningsstatistik:Siffrorna avser bokningar med avresa 1 november 2016 till 30 april 2017.  

klar

Artikellänk är kopierad

Ricki-Rebecka Petrini
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro