ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Segern: Förbud mot djurförsök på schimpanser i USA

Tomas Lundin · 20 Nov 2015
Uppdaterad 20 Nov 2015

Foto: All Over Press/Arkiv


klar

Artikellänk är kopierad

Schimpansen är vår närmsta släkting. Det gör den också till tacksamt objekt för att studera effekter på mediciner på människor. Men nu sätter National Institute of Health slut för djurförsöken på människoapor i USA, rapporterar Djurens rätt.

Sammanlagt handlar det om 132 schimpanser på två olika anläggningar som nu kommer att få pensioneras och flytta till fristäder där de kan leva i naturlig miljö. ► LÄS MER: Forskaren: Ni saknar kunskap för att bedöma djurens bästa

För två år sedan fick schimpanser samma rättigheter som andra utrotningshotade djur i fångenskap i USA. Det innebär i princip att det blev förbjudet att testa mediciner på djuren och att forskningen begränsade sig till beteendestudier.

I Sverige är djurförsök på människoapor förbjudet – men andra typer av apor används regelbundet, bland annat rhesusapor och krabbmakaker. 

Enligt en opinionsundersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Djurens Rätt är 63 procent av svenskarna emot att apor används för djurförsök. ► LÄS MER: Domare: Schimpanser har mänskliga rättigheter

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro