ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Selman kan bli mynt

TT · 13 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tycker du att 2-kronorna är för få och 50-öringarna för många? Eller saknar du en tvåhundring varje gång du öppnar plånboken? Nu ser Riksbanken över Sveriges kontanter.

– Den optimala pengaserien, uträknad av matematiker, går i 1,2,5-steg. Till exempel 10, 20 och 50 kronor. Och sedan 100, 200 och 500 kronor, säger Peter Kvist.Han är ordförande i Riksbankens styrgrupp som har till uppdrag att se över svenska mynt och sedlar.– Vi ser över alla valörer, men i nuläget verkar det troligast att vi särskilt kommer att diskutera 200-kronors sedlar, och om 20-kronorssedeln bör bli ett mynt.

"Selman" är tillverkad i ett tåligare material än andra sedlar men används flitigare och ovarsammare och får en kortare livslängd.– Ett mynt blir å andra sidan tyngre att bära runt på. Det är sådant vi ska ta ställning till, säger Kvist.

Mycket vägs in när svenskarna ska få nya pengar. Vilka behov finns, vilka material är miljövänligast, och vad är svårast att förfalska?Riksbankens fullmäktige tar sedan beslut om utformningen. Då är historia och kultur viktigt.– Sedeln fungerar ju som ett visitkort för Sverige.Nya pengavalörer kräver slutligen ett riksdagsbeslut på lagändring.Det lär alltså dröja några år innan vi handlar mat för 200-kronors Astrid- eller Palme-sedlar.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro