ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Semesterintresset blev familjens vardag – bor i husvagnen

Gustaf Larsson · 14 Okt 2018
Uppdaterad 14 Okt 2018
Marie och Leif Ericsson sålde huset och flyttade in i husbilen. "Vansinnig frihet", säger Marie.

Marie och Leif Ericsson sålde huset och flyttade in i husbilen. "Vansinnig frihet", säger Marie. Foto: Privat


Efter att Marie Ericsson, 53, gick in i väggen bestämde sig familjen för ta sitt camping-intresse till en ny nivå. I dag har de sålt huset och bor permanent i husvagnen. Vi blev tvungna att rannsaka oss själva”, säger hon till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Marie Ericsson och hennes man Leif har levt ett intensivt liv, där de stundtals har haft tre arbeten vardera. Först gick Leif in i väggen, och förra året var det Maries tur. Makarna bestämde sig då för att en ändring i vardagen var på sin plats.

– Vi började fundera mer och mer på vad vi skulle göra, och hur skulle vi göra det. Ska vi ha ett hus bara för att visa att vi har kommit någonstans? Vi ville göra så mycket annat än att betala av vårt hus, säger hon.

Är särbos – i varsin husvagn

Länge hade de gått i tankarna om att ändra sin boendesituation. Tanken var att de två, tillsammans med sin 15-åriga son, skulle bo i en gemensam husvagn. Men ett jobb 15 mil bort förändrade planerna.

– Nu bor vi i två separata husvagnar, jag i Ulricehamn och min man och son i Lilla Edet. Det har fungerat jättebra, vi pratar i telefon två gånger om dagen och ses när vi är lediga. Vi får nya perspektiv hela tiden vilket har stärkt vår relation.

En av fördelarna med särbolivet, beskriver Marie, är att sonen kan gå kvar i sin gamla skola. Men han har varit minst sagt kluven till livet i husvagn.

– Det största dilemmat för honom var vad hans kompisar skulle säga. Men när vi väl flyttade in fick han bara positiva kommentarer. De tycker bara det är häftigt att han bor i en husvagn och några vill till och med göra det själva.

Campingintresset blev en livsstil

Efter ett liv av hobbycampande är de vana vid husvagnslivet. Därför visste de i princip vad ett permanent liv i densamma skulle innebära.

– Det är en vansinnigt stor frihet. Man är hela tiden på jakt efter att tjäna mer pengar, köpa fler saker och ha så fint runt omkring sig. Det är ett kapitalistiskt samhälle där man ska spendera så oerhört mycket. Man hinner inte jobba klart innan pengarna är slut. Så blev det för vår del, tills vi satte hälarna i backen och sa att: ”nej, nu räcker det”.

En av familjen Ericssons två husvagnar de numera bor permanent i. Foto: Privat
En av familjen Ericssons två husvagnar de numera bor permanent i. Foto: Privat

Hade ni några farhågor när ni fattade beslutet?

– Vi blev tvungna att rannsaka oss själva och alla prylar vi hade samlat på oss. Varenda grej var man tvungen att värdera och fundera på vad vi behöver den till. Nu hade vi fördelen att vi hade två vagnar som behövde utrustas, så vi kunde ta med lite mer än vad vi hade tänkt.

Boytan hindrar familjemiddagar

”Torparlivet”, som Marie beskriver det, har medfört att hon har möjlighet att jobba halvtid och trots det ha pengar över till annat. Det största problemet är dock, som hon ser det, boytan.

– Man kan inte ha de stora familjemiddagarna hemma längre, man får umgås i mindre skalor. Men husvagnen är ändå stor, den är utrustad med flera soffor och sängar så att nio personer kan få plats att sova.

Vad är dina bästa tips för andra som vill testa på husvagnslivet?

– Att först och främst tänka igenom det ordentligt. Det är ett helt annat liv när det kommer till materiella saker, att samla på sig prylar. Men för att ta beslutet måste man släppa taget om ekorrhjulet och känna att man gör rätt, men man ska göra det på sitt sätt. Om det så är att bo i en koja i skogen eller i ett hus på 200 kvadrat, så länge man följer sin egen väg för att må bra.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro