ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Semestern – en kvinnofälla

Caroline Engvall · 10 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Semestern har blivit en riktig kvinnofälla. Det är ju så mycket att ordna med. Packa. Laga barnens kläder. Rensa ogräs. Köpa de där nya sandalerna ... 

Semestern har blivit en riktig kvinnofälla. Det är ju så mycket att ordna med. Packa. Laga barnens kläder. Rensa ogräs. Köpa de där nya sandalerna ...  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

PLANERING. På semestern kryllar livet av förväntningar. Måsten. Borden.Men ledigheten har blivit en äkta kvinnofälla.– Det finns liksom ingen hejd på våra föreställningar om sommaren och ledigheten, säger legitimerad psykolog Terés Winqvist vid PBM Stressmedicine.Du känner den komma smygande på dig. Semesterstressen. Så mycket att ordna med. Packa. Laga barnens kläder. Rensa ogräs. Köpa de där nya sandalerna. Boka tvättstugan. Fixa nytt pass. Ordna hundvakt. Ha fantastiskt sommarsex.Innan du hinner andas ”ledigt” är du slutkörd. Och det är samma visa varje år. – Jag tror att många under semestern, liksom all annan tid, tenderar att planera in för mycket på för lite utrymme. Man tror att aktiviteter tar mindre tid än de faktiskt gör och glömmer att förut-om det man har planerat in så dyker ofta oväntade händelser upp, säger psykolog Terés Winqvist.

Måsten och borden påverkar oss att känna oss otillräckliga. Det leder i sin tur till stress. – För att kunna koppla av behöver vi kanske fråga oss själva vad vi egentligen vill uppleva under vår ledighet. Det kan vara bra att försöka hitta glädjen och lusten i det man tar sig för. Vilka släktingar vill ni verkligen träffa? Det är viktigt att känna att det är du själv som styr över din semester och väljer vad du och familjen vill göra eller inte göra på semestern, säger stresscoach Linda Örtengren.

Samtidigt vill vi kvinnor ofta ha saker att berätta när vi kommer tillbaka till jobbet. Visa att vi inte bara latade oss utan faktiskt skaffade oss en massa minnen och anekdoter.– Problemet blir att man bara rusar igenom hela ledigheten utan att stanna upp och reflektera över vad som är viktigt. En del människor kanske inte kan koppla av tankarna från jobbet och känner krav från familjen att vara närvarande. Andras krav och förväntningar kan också påverka dig så att du känner dig otillräcklig. Försök att släppa lite på kraven, säger Linda Örtengren.

Men hur ska vi då egentligen göra för att koppla av och undvika de klassiska stressfällorna?– Man kanske kan börja med att fundera på vad man tycker är väsentligt med semestern. Vad händer om jag plockar bort några saker? Jag tror att det är viktigt att inte bara ifrågasätta i tanken utan att också låta bli att göra vissa saker och se att livet faktiskt blir lite lugnare, säger Terés Winqvist.

Semester – varför det?

En av de första arbetstidsregleringarna i Sverige är tjänstehjonsstadgan från 1723. Den sa att arbetstiden skulle vara från fyra på morgonen till nio på kvällen med tre avbrott för mat. Under 1900-talet har vi fått längre och längre semestrar. År 1938 lagstadgades två veckors semester i Sverige, år 1951 ökade den till tre veckor och 1963 till fyra veckor. Sedan 1978 gäller fem veckors lagstadgad semester. Källa: Forskning och Framsteg  

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro