ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Semestern slut – då börjar tjuvarna jobba

Karolina Skoglund · 6 Aug 2012
Uppdaterad 6 Aug 2012

Se upp. Bortrest hela semestern utan inbrott? Det betyder inte att du är säker. Nu börjar den värsta tiden. – Man vill synas så lite som möjligt och det gör man när det är mörkt, säger ex-inbrotts­tjuven Sven Lönn.

klar

Artikellänk är kopierad

Christer Karlsson, medgrundare till KRIS, Kriminellas revansch i samhället, och Sven Lönn begick båda inbrott under sin tid som kriminella. Enligt dem är vissa av våra sätt att försöka skrämma bort tjuvar inte alls effektiva: – Man skrattar till och med när man ser hur alla rum i vissa hus tänds samtidigt.
Christer Karlsson, medgrundare till KRIS, Kriminellas revansch i samhället, och Sven Lönn begick båda inbrott under sin tid som kriminella. Enligt dem är vissa av våra sätt att försöka skrämma bort tjuvar inte alls effektiva: – Man skrattar till och med när man ser hur alla rum i vissa hus tänds samtidigt.Foto: Erik Roxfelt

I juli grep polisen ett flertal inbrottsligor som misstänks ha härjat i Stockholm under många år. Något som, enligt polisen, kan ha förhindrat många inbrott under sommaren. Och arbetet fortsätter.

– Vi har fokus på ett tiotal gäng just nu men det är svårt att säga om de kommer att fortsätta under hösten, säger Fredrik Gårdare som leder polisens grupp SGI, särskilda gänginsatsen.

Men ska man tro statistiken från tidigare år, är det precis vad de kommer att göra. Från och med nu och fram till november är inbrotten historiskt sett som flest.

– Man planerar inte inbrott bara för att folk har semester. Dessutom vill man synas så lite som möjligt, vilket man gör när det är mörkt, säger ex-inbrottstjuven Sven Lönn som muckade från fängelset i fjol och nu är aktiv inom KRIS, kriminellas revansch i samhället.

Enligt honom är ett dånande larm, tända lampor och folk som är hemma inget som skrämmer iväg en tjuv – det är dörrarna.

– Fanns det en säkerhetsdörr med grind sket jag i det direkt när jag höll på. De är både svåra och tar tid att bryta upp, säger han.

Men bara för att man haft inbrott behöver det inte betyda att sakerna är långt borta.

– Ofta gör man minst fem inbrott på raken. Eftersom man inte får med sig allt gömmer man det i närheten för att hämta det dagen efter, gärna i närheten av en väg. Så visst kan det löna sig att leta.

Fotnot: KRIS har i dag 26 lokala kontor runt om i Sverige och varje år hjälper de ett hundratal interner att komma tillbaka, In i samhället.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro