ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Semestra vid mordplatserna i din favoritbok

Linnea Bergman · 29 Jul 2017
Uppdaterad 29 Jul 2017
Många vill besöka platserna de läst om i verkligheten. Mordplatsen i favoritdeckaren kan utgöra en extra dragningskraft.

Många vill besöka platserna de läst om i verkligheten. Mordplatsen i favoritdeckaren kan utgöra en extra dragningskraft. Foto: Alamy.


Att besöka platsen där ett mord skett i favoritboken kan vara en kittlande tanke. Här är guiden till några av Sveriges fiktiva mordplatser.

klar

Artikellänk är kopierad

I spåret av succén med den skandinaviska kriminallitteraturen, så kallad Nordic Noir, har försöken att locka besökare och tjäna pengar på deckarframgångarna blivit fler.

En mörkare men kittlande del av så kallad litterär turism handlar om att besöka böckernas mest våldsamma platser.

LÄS MER
Quiz: Hur bra deckarkoll har du?

Carina Sjöholm är universitetslektor vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap på Lunds universitet och har skrivit en bok om resor i spåren efter författare, böcker och filmer. Hon säger att ett besök på en plats som man kommit nära genom en bok kan bli speciellt.

– Här finns igenkänningen och en känsla av att nästan ha varit där på riktigt redan tidigare.

Samtidigt blandas fiktion och verklighet, och besöket kan bli lite som en lek, förklarar Carina Sjöholm vidare. En förklaring till att just vilja besöka en plats där någonting hemskt har hänt i en bok är att det är någonting som berör.

– Forskningen visar att turism ofta är känslostyrd, och de här platserna är ofta förknippade med just starka känslor.

Carina Sjöholm är universitetslektor vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap på Lunds universitet och har skrivit en bok om att resa i spåren av författare, böcker och filmer.
Carina Sjöholm är universitetslektor vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap på Lunds universitet och har skrivit en bok om att resa i spåren av författare, böcker och filmer.Foto: Privat

Drivkrafterna i att besöka litterära mordplatser liknar ofta de anledningar människor har till att vilja besöka platser där hemska saker skett i verkligheten, så kallad morbid turism.

– Det finns en fascination i att besöka vacker natur och idylliska små landskap, något som sedan bryts med brutalitet och ondska, säger Carina Sjöholm.

Ystad nämns ofta som en föregångskommun när det gäller litteratur- och filmturism. Andra exempel på platser som blivit starkt förknippade med litteratur- och filmturism är Camilla Läckbergs Fjällbacka, Viveca Stens Sandhamn och Johan Theorins Öland.

Men Sverige har fortfarande att lära om av Storbritannien där litterär turism är väl utvecklad. Där erbjuds bland annat Agatha Christie-älskare varje år en hel festival komplett med rollspel, vandringar, filmupplevelser och frågesporter.

Att besöka en fiktiv mordplats och göra en litterär resa är en del av större trender i det nya upplevelsesamhället. Att arbeta med teman och fiktion är dessutom klassiska affärsstrategier och de tematiska resorna är fler än någonsin. Människor har mer pengar att resa för, och är mer medvetna om hur de vill tillbringa sin lediga tid.

– Människor vill inte bara åka iväg och njuta och se något annat. Man vill lära sig någonting också. Det finns ett stort behov av att bryta de traditionella sätten att resa. Då är det behändigt att välja en av sina favoritförfattare, favoritböcker eller filmer och följa i dess fotspår, säger Carina Sjöholm.

Men det finns kritiker mot att locka turister med ond bråd död, även om den bara är i bokform.

– Det finns de som tar avstånd från dem som ägnar sig åt det här och de som är kritiska till hela satsningarna och tycker att arrangörerna borde hålla på med andra saker, säger Carina Sjöholm.

Fjorton morddrabbade platser i svenska böcker

Kiruna

Kyrkan där det inledande mordet sker i Solstorm är fiktiv. För den som vill gå i bokens fotspår finns flera andra miljöer att besöka. På bilden syns Kiruna kyrka.
Kyrkan där det inledande mordet sker i Solstorm är fiktiv. För den som vill gå i bokens fotspår finns flera andra miljöer att besöka. På bilden syns Kiruna kyrka.Foto: Noella Johansson / TT

Verk: ”Solstorm” av Åsa Larsson.Plats för mordet: Den fiktiva Kristallkyrkan i Kiruna.Händelse: Advokaten Rebecka Martinsson får ett samtal från sin barndomsvän vars bror hittats brutalt mördad i den frireligiösa sekten Kiruna Kraftkällan.Utgivningsår: 2003.Övrigt: Åsa Larssons debutroman. En stor del av miljön i hennes romaner är hämtade från Kiruna, många gånger från området runt byn Kurravaara, som ligger knappt en mil norr om Kiruna stad.

Valsjöbyn

En vy i Valsjöbyn. Foto: Marie Birkl/TT.

Verk: ”Händelser vid vatten” av Kerstin Ekman.Plats: Den fiktiva byn Svartvattnet, som motsvaras av Valsjöbyn i Hotagenbygden i Krokoms kommun i nordvästra Jämtland, där författaren själv bott i flera år.Utgivningsår: 1993.Händelse: En liten by drabbas av ett dubbelmord som inte blir löst, något som påverkar de boende i och omkring byn.Övrigt: Kerstin Ekman har gjort sig känd som en skildrare av norrländsk glesbygd. Händelser vid vatten belönades med Nordiska rådets litteraturpris, Augustpriset och Svenska Deckarakademins pris.

Sundsvall

Vy över Sundsvall. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Vy över Sundsvall. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Verk: ”Hjärtats mörker” av Jonas Moström.Plats:Utgivningsår: Händelse: Valborg firas på Norra berget i Sundsvall. Samtidigt hittar två små pojkar en död kvinna vid elljusspåret vid Sundsvalls sjukhus. Mordet gör att polisen börjar misstänka en koppling med ett annat mord på Alnön fem år tidigare.Övrigt:  Jonas Moström gjorde sin AT-tjänst som läkare i Sundsvall, och förlägger ofta sina romaner där. Elljusspåret vid Sundsvalls sjukhus.2013

Sälen

Högfjällshotellet i Sälen där Folk och Försvar brukar hålla rikskonferens. Foto: Pontus Lundahl / TT.
Högfjällshotellet i Sälen där Folk och Försvar brukar hålla rikskonferens. Foto: Pontus Lundahl / TT.

Verk: ”Se dem inte i ögonen” av Aino Trosell.Plats: Sälens Högfjällshotell i Dalarna.Utgivningsår: 2002.Händelse: Under Folk och Försvars årliga rikskonferens blir dagens huvudtalare, landets överbefälhavare, plötsligt skjuten.Övrigt: AinoTrosell kommer från Malung och brukar räknas som en av de moderna arbetarförfattarna.

Uppsala

Cyklister i centrala Uppsala med domkyrkan i bakgrunden. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Verk: ”Medan mörkret faller” av Anna Lihammer.Plats: En likkällare vid Anatomiska institutionen i Uppsala.Utgivningsår: 2013.Händelse: Året är 1934 och nazisterna har tagit makten i Tyskland. I Uppsala hittas en man mördad i Anatomiska institutionens källare. Mordoffret visar sig vara en rasbiologiskt orienterad akademiker.Övrigt: Författaren Anna Lihammer är i grunden arkeolog. Boken Medan mörkret faller blev utnämnd till Årets bästa deckardebut 2014 av Svenska Deckarakademin.

Nora

Deckarförfattaren Dagmar Lange (som skrev under pseudonymen Maria Lang) i Nora där hon växte upp och flyttade tillbaka till efter sin pensionering 1979. Foto: Lennart Nygren/SvD/TT.

Verk: ”Inte fler mord” av Maria Lang (pseudonym för Dagmar Lange).Plats: Småstaden Skoga, som motsvaras av verklighetens Nora.Utgivningsår: 1951.Händelse: Det nygifta paret Puck och Einar Bure tillbringar semestern i Einars hemstad. Då påträffas en ung man mördad på en gräsmatta av en egyptisk brevsprättare.Övrigt: Orten Skoga (det fiktiva namnet för Nora) är skådeplatsen för en rad deckargåtor av Maria Lang (pseudonym för Dagmar Lange) med bland annat hjältinnan Puck som huvudperson.

Stockholm

Stureplan i Stockholm. Foto: Stefan Löwstedt/TT.

Verk: ”Sturemordet” av Stieg Trenter.Plats: Sturebadet nära Stureplan i Stockholm.Utgivningsår: 1962.Händelse: Amatördetektiven Harry Friberg ska koppla av på Sturebadet i Stockholm. Men då dimper en död man iförd en badrock plötsligt ner genom glastaket.Övrigt: Stieg Trenter låter människor bli mördade över hela Stockholm i sina böcker, i alltifrån ett sommarstugeområde på Värmdö, till Djurgården och bakom NK-klockan. Han blev välkänd för sina levande Stockholmsskildringar.

Sandhamn

Författaren Viveca Sten på Sandhamn. Foto: Jessica Gow/TT.

Verk: I de lugnaste vatten av Viveca Sten.Plats: Trouvillestranden på ön Sandhamn i Stockholms skärgård.Utgivningsår: 2008.Händelse: Juristen Nora Linde upptäcker en död man som flyter i vattnet inlindat i ett fisknät på Sandhamns västra strand. En vecka senare hittas även en kvinna brutalt mördad på ön. En mördare går lös i sommaridyllen.Övrigt: På ön Sandhamn kan man besöka många fiktiva mordplatser från Viveca Stens Sandhamnsserie. Exempelvis KSSS hamn där en död kropp hittades i snön utanför Seglarhotellet i boken ”I farans riktning”, Tallskogen där en styckad kropp påträffades i boken ”I grunden utan skuld” och Skärkarlshamn där en död tonåring hittas på midsommardagen i verket ”I stundens hetta”.

Fjällbacka

Kungsklyftan i Fjällbacka. Foto: Erik Johansen/TT.
Kungsklyftan i Fjällbacka. Foto: Erik Johansen/TT.

Verk: ”Predikanten” av Camilla Läckberg.Plats:Utgivningsår:Händelse:Övrigt: Kungsklyftan, en klyfta i berget med ett klippblock fastkilat, i Fjällbacka i Tanums kommun i Bohuslän.2004. En pojke som leker i Kungsklyftan hittar en död kvinnokropp. När platsen undersöks ytterligare påträffas även två kvinnoskelett som visar sig tillhöra två kvinnor som försvann 1979. Har fynden någon koppling till varandra? Camilla Läckberg har förlagt sina mordgåtor till sin uppväxtort i det lilla fiskesamhället Fjällbacka i Tanums kommun. Här kan man strosa runt och upptäcka fler platser som är med i böckerna.

Göteborg  

Även i Göteborg har det skett en rad litterära mord.Foto: Fredrik Sandberg / TT.
Även i Göteborg har det skett en rad litterära mord.Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Verk: ”Patriarkens dotter” av Catharina Kjellberg.Plats: Linnéstaden i Göteborg.Utgivningsår: 2002.Händelse: Konstkritikern Anja Kohl, känd för sin vassa penna, hittas brutalt mördad utanför sin bostad i Linnéstaden i Göteborg. Snart hittas en till kvinna mördad – och polisen fruktar att de har med en seriemördare att göra.Övrigt: En av nio böcker i serien om privatdetektiven och Linnéstansbon Roberta Löfström. Andra kända deckare som utspelar sig i Göteborg är bland annat Åke Edwardsons serie om kommissarie Erik Winter och Helene Turstens serie om kriminalinspektör Irene Huss.

Visby

Ringmuren i Visby på Gotland. Foto: Anders Wiklund/TT.

Verk: ”Den döende dandyn” av Mari Jungstedt.Plats: En port i Visby ringmur på Gotland.Utgivningsår: 2006.Händelse: En kall vinterdag hittas konsthandlaren Egon Wallin mördad och upphängd i en port i Visby ringmur.Övrigt: Mari Jungstedt har gett ut tretton böcker om kommissarie Knutas och hans kollegor vid Visbypolisen. För den som är intresserad av andra litterära mord i deckarparadiset Gotland finns det även en rad verk av exempelvis Anna Jansson och Håkan Östlundh.

Öland

För den som vill besöka fyrar efter att ha läst Johan Theorin finns det flera fyrar på Öland som inspirerat författaren. Här syns fyren Långe Erik. Foto: Marianne Løvland / NTB Scanpix.
För den som vill besöka fyrar efter att ha läst Johan Theorin finns det flera fyrar på Öland som inspirerat författaren. Här syns fyren Långe Erik. Foto: Marianne Løvland / NTB Scanpix.

Verk: Nattfåk av Johan Theorin.Plats: Åluddens fyrplats på östra Öland, en fiktiv fyr som placerats lite längre söderut än den verkliga fyrplatsen Högby fyr.Utgivningsår: 2008.Händelse: Stockholmsfamiljen Westin flyttar ut till en fyrmästargård på Öland. Samtidigt börjar den 27-åriga Tilda Davidsson arbeta som polis på Öland, och börjar på eget initiativ titta närmare på et dödsfall som hon misstänker kan vara ett mord.Övrigt: Johan Theorins böcker uppspelar sig ofta på Öland. Platserna är påhittade, men finns ofta i en verklig förlaga. Orten Stenvik påminner om verklighetens Djupvik, centralorten på norra Öland heter egentligen Löttorp men har i romanerna fått namnet Marnäs. Marnäs kyrka har Föra kyrka som förebild. Flera fyrplatser finns på ön, även om ingen av dem är identisk med Åluddens fyrplats i boken.

Malmö

Stortorget i centrala Malmö. Foto: Emil Langvad / TT.
Stortorget i centrala Malmö. Foto: Emil Langvad / TT.

Verk: ”Polis, polis, potatismos!” av Maj Sjöwall och Per WahlööPlats: Hotell Savoy i Malmö.Utgivningsår: 1970.Händelse: En känd affärsman blir skjuten bland sina kollegor under en middag på Hotell Savoy. Den skånska polisen tar in mordkommissionen med Martin Beck i spetsen. Men två polismäns sjabbel gör att mördaren verkar komma undan…Övrigt: Den sjätte boken i Sjöwall/Wahlöös serie ”Roman om ett brott”, som var skrivna mellan 1965-1975 i en realistisk tradition och med ett samhällskritiskt perspektiv.

Ystad

Ystad i kommissarie Wallanders fotspår. Människor tittar på Wallanderfilmen ”Hämden” på Stortorget. Foto: Foto: Drago Prvulovic / TT.
Ystad i kommissarie Wallanders fotspår. Människor tittar på Wallanderfilmen ”Hämden” på Stortorget. Foto: Foto: Drago Prvulovic / TT.

Verk: ”Steget efter” av Henning Mankell.Plats: Lilla Norregatan i centrala Ystad.Utgivningsår: 1997.Händelse: Kurt Wallanders kollega Svedberg mördas i sitt hem på Lilla Norregatan i Ystad. Snart visar det sig att hans död har koppling till tre tonåringars död tidigare samma sommar.Övrigt: Den sjunde boken i serien om Kurt Wallander. I Ystad finns goda möjlighet att gå i Kurt Wallanders fotspår på kullerstensgatorna. Man kan upptäcka alltifrån Mariagatan där han bodde, till arbetsplatsen på polishuset och Fridolfs konditori där Wallander brukade fika.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro