ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Semlan sprider influensan

Frida Sundkvist · 11 Feb 2013
Uppdaterad 12 Feb 2013
Semlan sprider influensan Undvik semlor som står framme - risken finns att de sprider bakterier.

Semlan sprider influensan Undvik semlor som står framme - risken finns att de sprider bakterier. Foto: Scanpix


I dag frossar vi i semlor. Men se upp - de kan sprida både kräksjuka och influensa. Så här vet du om din semla är ätbar.

klar

Artikellänk är kopierad

Gräddiga semlor i stora lass - på fettisdagen frossas det i semlor. Omtänksamma chefer bjuder sina anställda på semlor, men den vänliga gesten kan lätt bli en björntjänst. Semlor ska nämligen inte stå framme i rumstemperatur.

– De ska inte stå framme, speciellt inte nu när många är sjuka. Mejeriprodukter ska alltid kylförvaras, säger Daniel Selin, avdelningschef för livsmedelskontroll på Stockholms Stad. 

– Grädde är en känslig produkt som kan bära med sig bakterier och virus. 

Om semlan står framme för länge börjar grädden lukta illa och smaka ännu sämre. Därför ska man bara välja semlor som stått kylda, eller skyddade under en glasdisk.  

–Som konsument ska man kontrollera att det är rent, fräscht och att personalen har rena arbetskläder. 

Daniel Selin säger också att man inte ska låta någon pilla på semlan som man ska äta. Risken är att du får i dig bakterier och virus.

– Det är inte så mycket kräksjuka nu, snarare förkylning och influensa. 

Trots varningarna är det inte så vanligt att drabbas av magsjuka från semlor. Daniel Selin har ingen statistik på hur exakt många som drabbas, men säger att det handlar om enstaka fall. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro