ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Semmler vill hitta tillbaka till plojet i e-sportstudion

Erik Glanell · 23 Mar 2017
Uppdaterad 23 Mar 2017
Det var när Auguste "Semmler" Massonnat flyttade till Sverige som karriären tog fart på allvar. I dag är han en av grundarna till e-sportbyrån RoomOnFire.

Det var när Auguste "Semmler" Massonnat flyttade till Sverige som karriären tog fart på allvar. I dag är han en av grundarna till e-sportbyrån RoomOnFire. Foto: Erik Glanell, Patrick Strack/ESL


Auguste "Semmler" Massonnat villa ta kommentatorskapet i Counter strike tillbaka till rötterna. Mer ploj och inte så torrt. – Jag brukade säga att det bara handlar om underhållning och det tycker jag fortfarande, säger kommentatorprofilen.

klar

Artikellänk är kopierad

Tillsammans med parhästen Anders Blume har den fransk-amerikanske Counter strike-kommentatorn Auguste ”Semmler” Massonnat, 28, nästan lika hög stjärnstatus som spelarna i toppen. Den uppskattade duon har blivit nästan som ett soundtrack till de största finalerna i de största turneringarna. Och allt är egentligen ett resultat av ett våghalsigt beslut att en gång i tiden lägga alla pengar på en biljett från USA till Sverige, och Dreamhack.

– De sa ”om du har möjlighet att ta dig hit, vi kan inte betala din resa, men om du dyker upp är du välkommen att kommentera turneringen”. Så jag la alla pengar på en biljett och lät det bära eller brista. Om det inte skulle bli bra skulle jag i alla fall få en helg i Sverige, säger Semmler när Metro möter honom på kontoret i Stockholm.

Kort och gott kan man väl säg att det blev succé. Bara månader senare flyttade han till blågul mark och sedan dess har karriären rullat på i hög hastighet.

Att kommentera matcher har sedan dess flyttat från bärbara datorer i pojkrum till tv-studior. Och på ett sätt har Semmler alltid vetat att han skulle lyckas.

– Jag har alltid varit självsäker när det kommer till vad jag kan prestera. För självsäker. På gränsen till arrogant. För att vara ärlig så är det bara för att jag alltid har vetat att jag vara bättre än alla andra. Jag har aldrig varit nervös på scen. Jag har alltid känt att ”Okej är kameran på, då kör vi”. Det var också det som fick folk att få upp ögonen för mig.

För att få perspektiv på Semmlers karriär kan nämnas att mars månad är den längsta sammanhållna tiden hemma i Stockholm som kommentatorstjärnan har haft på tre år. Förra året tillbringade han två tredjedelar av året på resande fot.

Rollen som kommentator, eller caster som det kallas i spelvärlden, handlar enligt Semmler om underhållning. Något som var tydligt i Counter strike: Global offensives begynnelse. Då mycket av jobbet gick ut på fylla ut vid förseningar vid arrangemang med upptåg, skämt och ploj.

I dag har yrket blivit mer professionellt. Det är en riktig studio. Kommentatorerna är välklädda. Produktionen är slipad.

– Ju mer pengar som är inblandade desto mer press är det att inte tramsa runt eller göra någon sur. Helt plötsligt pumpar sponsorer in hundratusentals dollar så man vill verkligen inte misslyckas, säger Semmler.

Själv är han just nu i en period där han funderar över hur han ska ta sitt kommentatorskap till nästa nivå. Flera gånger återkommer han till att tona ner det torra och låta det plojiga ta mer plats igen.

– När det blev mer tv så insåg många av oss i branschen plötsligt att man har många ögon på sig. Då var det inte läge att strula till det. Även om man tänker att man ska skruva till det och vara mer plojig så finns det omedvetna förhållningsregler som håller en tillbaka. Nu gäller det att göra sig av med de reglerna så att man kan känna sig lite mer fri och ha mer kul, säger Semmler.

I början av april kan vi se om det är ett nytt framgångsrecept som den populäre kommentatorn håller på att koka ihop.

– Till Starseries har jag bestämt mig för att ha en mer bred framtoning med en större betoning på underhållningsbiten och skoja till det lite mer, säger han.

Slutspelet i Starseries spelas 4-9 april.

pil
4 snabba med Semmler

Hur många kavajer äger du? 

16

Vad är ditt favoritord på svenska? 

Det är inget Metro-vänligt ord… Jag säger Tjena.

Vilken är din favoritspelare?

Shoxie (G2 esports)

Reddit eller twitter?

Twitter. Med 140 tecken är det begränsat hur mycket idioti man får plats med.

LÄS MER
KRiMZ: "Det som tidigare funkade klickar inte lika bra med dagens CS"
klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro