ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Senaste mätningen från Yougov: Det är häpnadsväckande”

Aron Andersson · 19 Okt 2016
Uppdaterad 21 Dec 2016

I den senaste mätningen av Yougov får Kristdemokraterna 4,9 procent av väljarstödet, vilket är statistiskt säkerställt. Men resultatet ifrågasätts av statsvetare.

klar

Artikellänk är kopierad

I de senaste tre mätningarna av Yougov har Kristdemokraterna legat under riksdagsspärren, men i en ny mätning, gjord på uppdrag av Metro, får partiet 4,9 procent vilket är statistiskt säkerställt. Det gör också att allianspartierna får 38,8 procent i väljarstöd och är större än de rödgröna, vilket också är statistiskt säkerställt.

►LÄS MER: Yougov: KD ligger under spärren

Ökningen för alliansen beror i första hand på att KD går kraftigt framåt. Men statsvetare ställer sig frågande till den siffran.

– Jag är skeptisk till resultaten. Speciellt uppgången för KD, skriver Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet i ett mejl och fortsätter:

– Enligt Yougovs mätning skulle KD nu vara klart starkast bland unga och bland män. Det behöver vi se mer stöd för innan vi kan lita på resultaten. Alliansens uppgång beror i huvudsak på KD:s ökning, som jag är tveksam till.

►LÄS MER: Yougov: Miljöpartiet under spärren – fjärde mätningen i rad

Inte heller Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet, har någon förklaring till att KD ökar.

– Det är en häpnadsväckande uppgång för Kristdemokraterna som inte speglats i någon annan undersökning heller. Men det har varit både riksdagsdebatt och tv-sänd partiledardebatt sedan senaste mätningen. Jag har ingen direkt förklaring, säger Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet.

Hon menar att det dessutom är anmärkningsvärt att partierna ligger så pass stilla i sina positioner i väljaropinionen.

– Det händer mycket saker men det tycks inte påverka väljarna så mycket. Partierna har permanentat sig sedan april.

Även Lars Gylling, kommunikationschef vid Yougov reagerade på resultatet.

– Jag blev också jätteförvånad över att KD gick så mycket framåt, säger Lars Gylling, kommunikationschef vid Yougov.

Enligt honom har ökningen tre förklaringar i mätningen. Av de som röstade på KD i valet 2014 uppger nu 36 procent att de skulle rösta på KD även i dag. Vid septembermätning var motsvarande siffra bara 30 procent. KD:s egna väljare är alltså mer lojala denna gång.

Färre väljare går också från KD till SD i denna mätning jämfört med tidigare mätningar.

– Det kan bero på tv-sändningen där Ebba Busch Thor gick hårt åt Jimmie Åkesson, säger Lars Gylling.

Till sist stjäl KD fler väljare från Centerpartiet än i tidigare mätningar.

Socialdemokraternas presschef  Håkan Gestrin om att alliansen är större än de rödgröna i denna mätning:

Siffrorna i mätningen avviker i hög grad från det vi ser hos andra opinionsinstitut men oavsett det är vi inte nöjda med vårt opinionsläge och söker fler människors förtroende, skriver han i ett mejl till Metro.

Vad innebär detta inför kommande valrörelse?

–Mycket arbete återstår inför valet. Vi kommer behöva jobba hårt för att vinna fler väljares förtroende och det gör vi genom att leverera politik som gör att alla som kan arbeta ska arbeta, vi ska stärka välfärden och utveckla den svenska modellen.

LÄS MER
Ny mätning från Yougov: MP rasar under riksdagsspärren
klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro