ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Separatister får parlamentsmakten – Katalonien kan bli självständigt

Salomon Rogberg/TT · 27 Sep 2015
Uppdaterad 27 Sep 2015

Foto: Emilio Morenatti/AP


Partierna som förespråkar att Katalonien ska bli självständigt ser ut få majoritet i regionens parlament, enligt en vallokalsundersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

Valalliansen Junts pel Si (Tillsammans för Ja) skulle få en solid majoritet på mellan 63 och 66 mandat av 135, medan det mindre vänsterpartiet CUP skulle få mellan 11 och 13 mandat, enligt undersökning som publicerats av den lokala kanalen TV3.

Valdeltagandet är högt, klockan 18 låg det på 63,2 procent, 6,9 procentenheter högre än förra valet 2012, rapporterar tidningen La Vanguardia.

Enligt Meritxell Borras, chef för den regionala valmyndigheten, är även antalet förhandsröster högt — 70 procent högre än i förra regionalvalet.

Bodil Valero, Europaparlamentariker för Miljöpartiet, befinner sig i parlamentet i Barcelona. Hon säger att ja-sidan förmodligen kommer få en bred majoritet.

- Nu kommer de sannolikt att inleda en process för att bli självständiga. Det är viktigt att respektera valresultatet och inte försvåra processen.

Valero säger att valresultatet är ett svar på den nuvarande regeringens politik.

- De har vägrat att förhandla med katalanerna. De har bara kommit med olika hot. Nu borde den spanska regeringen sätta sig ned och prata.

En av de 5,5 miljonerna röstberättigade är Silvia Soley i Barcelona. För henne är saken klar: Katalonien ska vara ett eget land.

- Ekonomin skulle bli bättre. Vi betalar en massa skatt till Madrid och får inte mycket tillbaka. Men framför allt handlar det om att få bättre kontroll. Få bort korruptionen och ge oss möjligheter att bestämma själva över allt som är viktigt. Och för att bevara språket, katalanskan, säger Silvia Soley till TT.

Jakob Lewander, statsvetare med fokus på spansk politik, säger att om ja-alliansen vinner valet står de redo att bli ett självständigt land.

- Men det är inte säkert att de går hela vägen. Det kan i stället bli förhandlingar med Spaniens centralregering om ett större självbestämmande över sin kassa. Sedan får vi se om det finns försonlighet och taktfullhet till att göra det, säger han.

Om den spanska regeringen däremot vägrar förhandla, då kommer Kataloniens president Artur Mas, ledare för det borgerliga partiet CDC, att sikta på att ett självstyre.

- Men jag tror ingen vill ha en sådan situation. Den här mattan kan bara rullas tillbaka genom förhandlingar, säger Lewander.

Madrid varnar för ett finansiellt kaos skulle bryta ut om Katalonien väljer att bli självständigt. Spaniens centralbank har dessutom varnat för att ett självständigt Katalonien skulle tvingas lämna euron.

► LÄS MER: Tillslag mot katalanska separatister

klar

Artikellänk är kopierad

Salomon Rogberg/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro