ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

September – nu går äktenskapen i kras

Kinga Lezanska Sjölin · 24 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Bodil Wennberg.
Bodil Wennberg.
EXPERTPANELEN OM SKILSMÄSSOR – KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK
EXPERTPANELEN OM SKILSMÄSSOR – KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK

I nöd och lust tills döden, eller nej vänta nu, tills skilsmässopapperen skiljer oss åt. Varje år går 20 000 äktenskap i kras och flest är det som skiljer sig i september.

Det är alltid ett extra tryck efter sommaren, många har kanske skjutit upp problemet. Sedan kan slitningar aktualiseras under semestern när man tillbringar mer tid med var­andra, säger familjerådgivaren Rickard Lidén.

Det extra trycket märker också familjerättsjuristen Therese Karlberg av.– Efter semestern lämnas de flesta skilsmässoansökningarna in. Många har kanske haft tid att fundera och bestämma sig, säger hon.En extra kritisk tidpunkt för äktenskapet infaller efter att man varit gifta i ungefär fem år. Det är då flest väljer att gå skilda vägar, enligt statistik från SCB.

Varför är då år fem så ödesdigert?

Bodil Wennberg, psykolog och författare till boken ”Bortom nöd och lust: hur man överlever en skilsmässa”, tror att det handlar om att vardagen har sprungit i kapp passionen.– Man har inte på sig de rosa glasögonen längre och har upptäckt att den person man gift sig med inte är precis den man fantiserat om och föreställt sig.Efter fem år har man kanske hunnit få ett eller två barn, samtidigt som man har fullt upp med sin karriär. Tiden för varandra och för sig själv har krympt avsevärt, menar Bodil Wennberg.– I dag ska vi hinna med så mycket och vi vill ha allt, men det går inte. Då uppstår lätt konflikter, säger hon.

Therese Cedergren, 39, med sonen Gustav, 8, och sex veckor gamla dottern som inte fått ett namn än.
Therese Cedergren, 39, med sonen Gustav, 8, och sex veckor gamla dottern som inte fått ett namn än.

Therese glad över beslut att skilja sig

BESLUT. Efter sju års äktenskap skilde sig Therese Cedergren och hennes man. En kris och ett trauma – självklart – men i dag är hon glad över beslutet.– Varför ska man hålla fast vid varandra till varje pris om ingen mår bra av det? säger hon.

Tiden efter att deras son föddes blev turbulent och sömnlös. När sonen var ett år be­slutade de sig för att skiljas.– Det tog mig nog 2–3 år att gå vidare, men i dag, med distans till det hela, inser jag att vi har det bättre när vi inte lever ihop.

Therese Cedergren har nyligen fått en dotter och bor med henne och sin son på landet i Skåne.– Ibland känns det som att man ska leva tillsammans med någon ”bara för att”. Men det är bättre att leva ensam än att vara i ett förhållande där man känner sig ensam, säger Therese.

Efter skilsmässan flyttade hon från orten där de tidigare bodde.– Jag tror att ett miljöombyte och att ge sig på nya utmaningar är bra. Man kan gå ur en skilsmässa som vinnare. Jag har lärt mig att stå på egna ben och är starkare i dag, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Kinga Lezanska Sjölin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro