ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ser ut som vanliga glasögon - men skillnaden är stor

Sandra Ajax · 15 Jul 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Staffan Dryselius


klar

Artikellänk är kopierad

Snart kan du gå på stan och se på film samtidigt. Utvecklingen av glasögon med internet går framåt.Hittills har försäljningen av så kallade videoglasögon inte nått någon större framgång. En anledning är att de är helt ogenomskinliga och att de även har en ganska liten och suddig bild. Då kan du inte gå omkring samtidigt som du använder glasögonen och du kan också lätt bli illamående. Dessa problem har Staffan Dryselius, lektor vid Mälardalens Högskola som även arbetar med robotik, tagit sig förbi när han uppfunnit sina glasögon.– Glasögonen har en liten monitor för varje öga som gör att det känns som om TV-bilden är en bit bort. Bilden ligger utanför glasögonen. Det är ungefär som om man tittar i en kikare.Staffan Dryselius har velat ha glasögon med internet sedan 90-talet, och eftersom ingen tillverkare har släppt något riktigt bra på marknaden har han nu skapat sina egna. Problemet är enligt Dryselius att det folk vill ha hela tiden ligger steget före själva utvecklingen. Utvecklingen är också spridd på flera konkurrerande tillverkare, och dessa är ofta låsta av varandras patent.Glasögonen har skapats tack vare hans stora teknikintresse och arbete inom robotik, men det finns ingen kommersiell tanke bakom uppfinningen.

– Jag har inte tagit patent på något och vill inte blockera utvecklingen. Jag välkomnar alla som vill vara med i arbetet och har samlat ett antal teknikintresserade eldsjälar. Det är ett ideellt projekt som är ett experiment i open source-utveckling.

klar

Artikellänk är kopierad

Sandra Ajax
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro