ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Serbien ställer upp i Kosovosamtalen

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tadic sade efter ett möte med Natotjänstemän i Bryssel att Serbien haft "smärre tekniska problem" inför samtalen den 24 juli. Men sedan FN-medlaren Martti Ahtisaari löst dessa problem sade sig den serbiske presidenten vara redo att resa till Wien.

Mötet i Wien på tisdag är det viktigaste sedan förhandlingarna om Kosovos framtid började. Det är första gången sedan Nato drev ut de serbiska trupperna ur Kosovo 1999 som representanter för serber och kosovoalbaner träffas på högsta nivå. Det är också första gången som förhandlingarna tar upp Kosovos slutliga status - självständighet eller självstyre inom Serbien.

Klyftan mellan de båda sidorna verkar dock vara alltför djup för att nästa veckas möte ska kunna ge några konkreta resultat.

De senaste beskeden är att Kosovo står fast vid kravet på full självständighet, medan Serbien anser att det skulle skapa instabilitet på hela Balkan och i en vidare region.

Omkring 90 procent av Kosovos två miljoner invånare är albaner.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro