ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Servitris: Jag hörde att Sjödin sa svartskalle

Ann Hagman-TT · 27 Sep 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Rättegången mot SSU-ordförnde Anna Sjödin startade under onsdagen vid Stockholms tingsrätt. Sjödin står årtalad för bråket utanför krogen Crazy Horse i Stockholm.

Rättegången mot SSU-ordförnde Anna Sjödin startade under onsdagen vid Stockholms tingsrätt. Sjödin står årtalad för bråket utanför krogen Crazy Horse i Stockholm. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

En av servitriserna som hördes under onsdagseftermiddagen vittnade om att hon hört Anna Sjödin kalla ordningsvakten Babak Jamei svartskalle under det tumult som uppstod utanför Crazy Horse: – Jag hörde henne kalla honom svartskalle och hur hon sedan sade att det var sådana som honom som vi inte behövde i Sverige. Vittnet vidhöll sina uppgifter trots att hon pressades hårt av Anna Sjödins advokat Leif Silbersky. – Snälla du, jag är helt säker, sade hon. En polisman som var med utanför nattklubben vittnade om att hela Sjödins sällskap var berusat när polisen kom till platsen.

Strax före klockan nio på onsdagen anlände SSU-ordförande Anna Sjödin till Stockholms tingsrätt för rättegången om vad som hände utanför krogen Crazy Horse i Stockholm i januari. Anna Sjödinnekar till brott - enligt hennes version misshandlades hon av en av dörrvakterna och fick också ta emot skällsord som "hora" och "fitta". Vakten har i sin tur anmält Sjödin för bland annat våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman.

Ordningsvakten och AT-läkaren Babak Jamai beskriver hur en fysiskt råstark Anna Sjödin övermannade honom totalt, gjorde en strypsnara av halsringningen på hans tröja och slog mot hans hals, efter att hon först sedan hon slagit honom till marken med knytnävslag. Han berättar hur han desperat försökte freda sig genom att slå med batongen mot hennes armar, men det rubbade inte den då 29-åriga Anna Sjödin det minsta.

Men det mest centrala under huvudförhandlingens första förmiddag var ändå frågan om vem som sagt vad under bråket på Crazy Horse. – Hon tittar mig rakt i ansiktet och säger "jävla svartskalle". Jag stannar upp och frågar vad hon sa och då säger hon "det är sådana invandrare som dig vi inte vill ha fler av i det här landet". Det var vad hon sa och hon sa det till mig som person, sa Babak Jamai under målsägandeförhöret. – Jag tror säkert att jag kallade Babak både det ena och det andra. Bland annat sa jag att han var en jävla idiot. Däremot har jag aldrig uttryckt mig så som jag anklagas för, kontrade Sjödin.Anna Sjödini sin tur berättar om en traumatisk upplevelse med en aggressiv ordningsvakt som slog henne med batong medan hon låg i en trappa medans hans kollega höll henne med bakåtbrutna armar. Anna Sjödin anklagade Babak Jamei för att ha skrikit könsord till henne samt "jävla hora" och "vitt slödder". Dessutom ska han flera gånger ha hotat "slå ihjäl" henne.– Jag upplevde inte att jag blev behandlad som människa, sade hon och mindes hur hon efter att ha blivit utkastad från restaurangen grät och hyperventilerade i polisbilen. Sjödin ansåg att grundproblemet var att Babak Jamei inte hade velat lyssna på henne eller svara på hennes frågor utan skrek och gapade. Och hon upplevde det som att "det fanns ett syfte att skapa en konflikt".– Jag tyckte att Babak Jamei var obehaglig i sitt sätt och väldigt skrämmande, sade Anna Sjödin som inledde sitt vittnesmål med att berätta att hon varit "berusad" men "inget överdrivet".

Om Sjödin fälls tvingas hon med all sannolikhet att lämna sin post. Rättegången pågår i två dagar, på onsdagen och torsdagen. Totalt ska 16 vittnen höras.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro