ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sex anledningar att skidsemestra på hemmaplan

Niclas Sjögren/Res · 16 Mar 2015
Uppdaterad 16 Mar 2015
Runt två miljoner människor besöker Sälen varje säsong, och ingen annan skidort erbjuder ett så brett nöjesutbud.

Runt två miljoner människor besöker Sälen varje säsong, och ingen annan skidort erbjuder ett så brett nöjesutbud. Foto:  Mattias Persson


Om du är rädd för att gå över ån efter vatten kanske du ska kolla på de svenska fjällen nu i påsk. Gemyt, trevlig personal, vilt och vackert samt närheten är ganska starka trumfkort i sammanhanget. Här är våra favoriter.

klar

Artikellänk är kopierad

Klövsjö bjuder på utmaningar, både i och utanför pisterna.
Klövsjö bjuder på utmaningar, både i och utanför pisterna.Foto: Skistar
Funäsfjällen erbjuder många valmöjligheter.
Funäsfjällen erbjuder många valmöjligheter.
Hemavan-Tärnaby har fostrat alpina stjärnor som Ingemar Stenmark och Anja Pärson.
Hemavan-Tärnaby har fostrat alpina stjärnor som Ingemar Stenmark och Anja Pärson.Foto: Per Eriksson
Åre bjuder på Sveriges största utförsåkning.
Åre bjuder på Sveriges största utförsåkning.Foto: Jonas Kullman/Skistar
Riksgränsen – här åker du rätt ut i vildmarken.
Riksgränsen – här åker du rätt ut i vildmarken.Foto: Odd Roar Lange/aop

Niclas Sjögren på tidningen Res listar sina svenska skidfavoriter.

1. Skandinaviens största skidort Sälen. Med sina fem orter: Kläppen, Lindvallen, Tandådalen, Högfjället, Hundfjället och Stöten, brukar man räkna Sälen som största skidort i    Skandinavien när man ser till antalet besökare. Inte mindre än två miljoner besöker området varje år. Sälen är inte störst om man ser till fallhöjd eller utmanande backar, men ingen annanstans i fjällen har man samma breda nöjesutbud när det gäller artister, badupplevels­er och familjevänlig skidåkning. Kort sagt, vill du ha en tillrättalagd helhetsupplevelse ska du åka till Skandinaviens största vintersportindustri.

►LÄS MER: Sju tips – det här får du inte missa i Las Palmas

2. Några av Sveriges bästa pisterVemdalen. Det är ingen slump att så många alpina utförsåkare gärna förlägger sin träning Vemdalen. Ingen mindre än Anja Pärson har nött portar i denna vilda del av de svenska fjällen. Här är det ­snösäkert, gemytligt och korta liftköer. Skalspasset har några av Sveriges bästa pister, Björn­rike är carvingåkarnas favorit och Klövsjö har rejäla utmaningar både i och utanför pisterna. Lägg till detta mysiga och lyxiga Storhogna så har du ett ganska komplett vinter­sportområde.

3. Mycket att välja mellanFunäsdalen. Västra Härje­dalen är känt för bra natur­snötillgång och Sverige bästa förutsättningar för längdskidåkning (30 mil preparerade spår). Dessutom finns det stor valmöjlighet mellan skid­orterna. Funäsfjällen omfattar byarna Ramundberget, Bruksvallarna, Fjällnäs, Tänndalen, Tännäs, Ljusnedal, Messlingen, Mittådalen och Funäsdalen by. Här finns, enligt dem själva, Skandinaviens största skidområde räknat i     areal. Området är vilt och har till och med ett myskoxcenter. Vill du gå på tur finns inte mindre är 15 spejsade fjällturer. 

►LÄS MER: Här finns den franska själen

4. Backar som fostrat våra största stjärnorHemavan-Tärnaby. Stenmark, Strand, Byggmark och Pärson – alla har de fost­rats i Tärnabys och Hemavans backar. Och duger det åt dem så duger det förstås åt dig. Dessutom har syskonbyarna ett par andra trumfkort när det gäller att locka dig i vinter. Med flyget har du världens kanske kortare transfer till själva Hemavan (en minut), och Tärnaby ligger bara 19 kilometer bort. Destinationen har valt hash­taggen #riktigafjäll och det ­ligger något i det. Här rör du dig verkligen i sträv vildmark och storslagen natur.

5. Berg som nästan kan mäta sig med AlpernaÅre. Sverige mest internationellt gångbara ort för den som är van att resa med skidor är utan tvekan Åre. Här finns ett berg, Åreskutan, som nästan – inte riktigt, men nästan – kan mäta sig med Alperna. Förutom den största utförsåkningen i Sverige har Åre också en riktigt härlig by med världens kanske bästa after ski. Se bara till att snacka med vädergudarna före resan – Åre är känt för sitt nyckfulla och stränga väder.

►LÄS MER: Fem pärlor i Thailands huvudstad

6. Ett måste för varje seriös skidåkareRiksgränsen. Högst upp och längst bort, i alla fall i    Sverige. Riksgränsen brukar räknas som världens nordligaste, renodlade skidort. Här åker du lift rakt ut i vildmarken och tar dig lätt över gränsen till Norge. Toppturs­terrängen är så gott som oöverträffad och siktar du på heli­skiing har du också hamnat rätt. Säsongen är förskjuten framåt och du kan åka skidor under midnattssol från och med slutet av maj. Riksgränsen är ett måste på varje seriös skidåkares bucket list. Dessutom är det en värdig säsongsavslutare för folk från hela världen.

klar

Artikellänk är kopierad

Niclas Sjögren/Res
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro