ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sex år kortare liv på en halvtimme

Anders Göransson · 13 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Klicka på bilden för att förstora.

Klicka på bilden för att förstora.


Människor i Mörby lever sex år längre än de som bor i Sundbyberg

klar

Artikellänk är kopierad

Tunnelbaneresan mellan Mörby centrum och Sundbybergs centrum tar dig förbi 14 stationer och varar en dryg halvtimme. Ingen lång tur, men ändå en resa mellan två helt olika världar från folkhälsosynpunkt.Mannen som bor i Mörby lever nämligen i snitt sex år längre än Sundbybergsbon. Det är lika stor skillnad i livslängd som mellan Sverige och Albanien.– Det är inte rimligt med så stora skillnader i hälsa. Om jag var politiker så skulle jag se till att ta reda på vad det beror på och försöka göra något åt det, säger Christer Hogstedt, professor emeritus vid Folkhälsoinstitutet.

Han och hans medarbetare har kartlagt hur medellivslängden och ohälsan varierar mellan kommuner och stadsdelar längs Stockholms tunnelbana och pendeltågslinjer.Inspirationen kommer från en berömd amerikansk studie som visar att medellivslängden i Washington DC minskar med ett drygt år för varje mile man färdas från en rik förort in mot citykärnan med sin huvudsakligen svarta befolkning.– Riktigt så groteska skillnader har vi inte hittat i Stockholm, men vi är ändå förvånade över att hitta så stora differenser, säger Christer Hogstedt.

Enligt honom är orsaken knappast skillnader i den yttre miljön som luft- eller vattenkvaliteten. Snarare handlar det om sociala och ekonomiska faktorer.– Förklaringen till skillnaderna är rimligen att man i Danderyd, där Mörby ligger, har betydligt bättre levnadsförhållanden än i Sundbyberg, till exempel. Bättre inkomster, bättre utbildning, och därmed bättre tillgång till sjukvård. Chansen är större att man är född av föräldrar som har bättre förståelse för vilken kost som är mest näringsriktig. Man kanske röker mindre för att man har bättre levnadsomständigheter, säger han.

Syftet med Folkhälsoinstitutets kartläggning är alltså att ta reda på hur ojämlik hälsan är i Stockholmsområdet, inte hitta förklaringarna eller lösningarna. Christer Hogstedt nämner ändå en tänkbar faktor, som går lite utanför de vanliga förklaringsmodellerna.– Det finns något som heter socialt kapital: hur mycket du litar på dina grannar, om du kan få hjälp av dina grannar om det uppstår en nödsituation, hur aktiv man är i bostadsrättsföreningen, tomtföreningen eller Hem och Skola. Den typen av uttryck för ett ”socialt kitt” har också betydelse för hälsan. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro