ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sex av tio drömmer om tidig pension

TT · 2 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Sex av tio svenskar vill gå i pension före 65. Men för de flesta stannar det vid en dröm.

- Man vill göra saker som man inte hinner med när man jobbar och när man har små barn. Jag tror att det är så enkelt, säger Mats Wester som är pensionsexpert på Länsförsäkringar.

En undersökning bland 10 909 personer i åldern 16—69 visar att 57 procent vill gå i pension före 65. Kvinnor vill framförallt sluta jobba mellan 60 och 64 medan fler män vill sluta redan före 60.- När det väl blir skarpt läge är det många som börjar tycka att de kanske ska fortsätta ett tag till.

Det sociala sammanhanget på jobbet är viktigt men det är också först när pensionen bara är några år bort som man konkret kan se vad pensionen blir.

Tre fjärdedelar sparar för att kunna gå i pension före 65. Vanligast är någon form av pensionssparande eller pensionsförsäkring. En av tio sparar i fonder. Medvetenheten men också misstron mot pensionssystemen har ökat, säger Mats Wester.

Men så många som en av fyra har inget sparande alls.- Det är en ganska stor del av svenska folket som bedömer att man inte har råd att spara, eller prioriterar annat. Men har man en låg inkomst kommer man att få en väldigt låg pension.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro