ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sex av tio kroganställda dricker för mycket

Josefin Svenberg · 4 Sep 2012
Uppdaterad 5 Sep 2012
– Det är viktigt att krögarna har policys och är tydliga med vilka regler som gäller, till exempel att personalen inte får  stanna kvar och dricka när serveringstiden är slut, säger Daniel Müller, projektledare på STAD, Stockholm förebygger  alkohol- och drogproblem. 

– Det är viktigt att krögarna har policys och är tydliga med vilka regler som gäller, till exempel att personalen inte får  stanna kvar och dricka när serveringstiden är slut, säger Daniel Müller, projektledare på STAD, Stockholm förebygger  alkohol- och drogproblem.  Foto: Urban Brådhe


Mer än hälften av all krogpersonal dricker så pass mycket alkohol att det räknas som riskkonsumtion – och störst är problemen bland unga kvinnor. Men det är inte bara yrkesgrupper som jobbar med alkohol som ligger i farozonen.

klar

Artikellänk är kopierad

Bland kvinnor under 30 år som jobbar i krogbranschen har 82 procent alkoholvanor som ligger över nivån för riskkonsumtion. Sett till hela yrkesgruppen är siffran 60 procent, vilket innebär att problemdrickande är betydligt vanligare hos krogpersonal än hos befolkningen i stort. Det visar en ny studie från Stockholms universitet och STAD, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem.

– Antingen börjar en person jobba inom krogbranschen för att man vet att det innebär fest, tillgänglighet till alkohol och en liberalare syn på vad som är att dricka mycket. Eller så är det miljön som får personen att dricka mer – krogarbete är en livsstil snarare än ett jobb i vanlig bemärkelse, säger Daniel Müller, projektledare på STAD.

Undersökningen gjordes bland 600 anställda inom krogbranschen i Stockholm. Där arbetar STAD i olika projekt för att utbilda krögarna.

– Vi vet att arbetsgivarna är en jättestor maktfaktor när det gäller att påverka de anställda. Det görs redan mycket bra inom branschen men det kan säkerligen göras ännu mer, säger Daniel Müller.

Stefan Eriksson, Hotell- och restaurangfackets ansvarige för arbetsmiljöfrågor, säger till TT att siffrorna är ”tragiska” och att det är arbetsgivarnas ansvar att förebygga alkoholproblem. Visita, arbetsgivarorganisation för hotell och restauranger, har dock rätt gott samvete.

– Vi jobbar väldigt aktivt med alkoholpolicy. Vi rådgör, upplyser och har avtal med krogägarna för att förebygga missbruk bland de anställda, säger Visitas förbundsjurist Lise-Lotte Argulander till TT.

Hanna, 24: ”Chefen hetsar också”

24-åriga Hanna har arbetat som bartender och servitris sedan gymnasiet. Hon vittnar om en hög alkoholkonsumtion inom krogbranschen.

– Även om man har bestämt sig innan för att inte dricka efter jobbet så är det jättelätt hänt. All personal sätter sig och tar några glas eller går ut tillsammans efteråt, chefen hetsar också ibland och säger att ”vi går allihop”, säger Hanna.

Hon tycker att krögarna åtminstone kan förbjuda de anställda att dricka på den egna krogen efter stängning.

– Men det är ju svårare att säga åt alla att de inte får gå vidare någon annanstans efter jobbet.

Hanna heter egentligen något annat.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro