ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sex gripna efter demonstrationer

TT · 6 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Motdemonstranter försökte stoppa ett demonstrationståg med högerextremister i centrala Stockholm på nationaldagen. Motdemonstranterna möttes av en massiv polisinsats och många skickades bort från staden i buss. Enligt polisen greps sex personer i samband med oroligheterna och 142 personer tvingades ombord på bussar som kördes till platser utanför staden. Deltagarna i Folkets marsch - en samling högerextrema grupper - hade fått tillstånd att marschera i centrala Stockholm. Men redan vid samlingen i Vasaparken vid 13-tiden uppstod oroligheter. Ett 30-tal personer, av polisen kallade Afa-anhängare, omhändertogs och transporterades bort.

Oroligheterna eskalerade när den brokiga skaran högerextremister började ställa upp sig i led för avmarsch på parkens fotbollsplan. En stor andel av de som ditintills framstått som åskådare i parken reste sig då plötsligt, som på en given signal, och blockerade marschvägen. De ropade slagord som "Inga nazister på våra gator!". Polisen lyckades med viss möda mota bort motdemonstranterna ett hundratal meter bort, varpå högerextremisterna kunde inleda sin marsch till ljudet av burop och visslingar från andra åskådare längs Odengatan. Precis i inledningen av marschen kastade en motdemonstrant en mindre rökfackla mot tåget. Den smällde av alldeles intill en rad polishästar och mannen som kastat facklan greps omgående av tillrusande poliser. Därefter greps två högerextremister, misstänkta för grov misshandel, sedan de gått till angrepp mot motdemonstranterna med flaggpinnar. Ägg, snusdosor, vattenflaskor, spottloskor och ett knallskott kastades sedan mot tåget på vägen till Vanadislunden.

Polispådraget var stort - med hundpatruller, hästburna poliser, helikoptrar och ett 50-tal polisfordon. Vid 18-tiden, då högriskdemonstrationerna avslutats, var polisen nöjd med insatsen enligt Ulf Göranzon, informationsansvarig vid länskriminalpolisen. – Vi har uppnått alla mål så här långt. De som har fått demonstrationstillstånd har fått göra sina manifestationer. Han ville då inte avslöja exakt hur stor insatsen varit. – Det ser ut ungefär som i fjol, med några hundra polismän. Under fjolårets nationaldagsinsats i huvudstaden deltog omkring 500 polismän.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro