ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sex gripna vid AFS-demonstration i Kungsträdgården i Stockholm

Björn Sjö · 7 Sep 2018
Uppdaterad 7 Sep 2018
Polisen försökte hålla demonstranter och motdemonstranter isär.

Polisen försökte hålla demonstranter och motdemonstranter isär. Foto: Erik SimanderTT


Sex personer greps i samband med att högerextrema partiet Alternativ för Sverige (AFS) på fredagen demonstrerade i Kungsträdgården i Stockholm. Polisen kämpade för att hålla demonstranter och motdemonstranter åtskilda.

klar

Artikellänk är kopierad

Sammanlagt var, enligt polisens bedömning, mellan 400 och 500 personer på plats i Kungsträdgården. Plus ett massivt polisuppbåd.

Två personer misstänks för våld mot tjänsteman, två för främjande av flykt, en för misshandel och en för störande av allmän sammankomst.

Flera provokationer

Provokationer av olika slag förekom från både demonstranter och motståndare.Aftonbladet uppger att en man gick rakt igenom gruppen av motdemonstranter strax innan demonstrationen skulle börja vid 12-tiden och ropade ”Sverige åt svenskarna”.

När AFS höll tal tog sig motdemonstranter in bland åhörarna och vecklade upp en pride-flagga.– Vid tretiden uppstod det lite stök mellan två grupper och då grep vi två personer, de övriga är separata gripanden, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson till TT.

Enligt hans informationer på fredagskvällen har två av de gripna släppts. Han vet inte om det är demonstranter eller motdemonstranter som gripits.

Enligt Aftonbladet har en av de frihetsberövade spottat på en polis.

Polisen nöjd

Polisen är nöjd med sin insats.– Vi hade läget under kontroll. Vi hade förväntat oss någon form av sammandrabbning och var snabba med att sära på grupperna när det uppstod, säger presstalespersonen Mats Eriksson.

AFS hade från början ett avtal med Stockholms stad att hyra scen och utrustning i Kungsträdgården. Det bröts dock sedan en av organisationens talare polisanmäldes för hets mot folkgrupp vid en demonstration i Malmö tidigare i veckan.

– Vi bedömde att det fanns en risk för ordningsstörningar. De är på plats under lagliga förhållanden, men vi har sagt nej till uthyrning, säger Carl Smitterberg, presstalesperson vid Stockholms stad, till Aftonbladet.

Polisen i Stockholm hade gett AFS rätt att demonstrera i 12 timmar på fredagen, från klockan 12 till 22.

Alternativ för Sverige bildades tidigare i år av personer från Sverigedemokratisk Ungdom – Sverigedemokraternas tidigare ungdomsförbund som bröt med partiet 2015.Partiet vill ha ett omedelbart asylstopp och aktiv ”återvandringspolitik”. Alla uppehållstillstånd som delats ut sedan år 2000 ska omprövas, anser partiet.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro