ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sex månader utan mobil och tv

Caroline Wetterborg · 24 Aug 2011
Uppdaterad 24 Aug 2011
– Det går att återta kontrollen över familjens tid tillsammans, säger Susan Maushart som i boken Nedkopplad skriver om experimentet att under sex månader leva utan mobiltelefoner och datorer i hemmet – och som på köpet ledde till att de kom varandra närmare.

– Det går att återta kontrollen över familjens tid tillsammans, säger Susan Maushart som i boken Nedkopplad skriver om experimentet att under sex månader leva utan mobiltelefoner och datorer i hemmet – och som på köpet ledde till att de kom varandra närmare. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Författaren Susan Maushart besöker Sverige och berättar om sin bok "Nedkopplad". En bok om att vara nedkopplad i en uppkopplad värld.

klar

Artikellänk är kopierad

Medieforskaren Susan Maushart var minst lika internetberoende som sina tre tonårsbarn när hon bestämde sig för att låta familjen genomgå digital avgiftning: ett halvår utan TV, datorer och mobiltelefoner, Ipods och dataspel. Nu kommer boken om experimentet på svenska. ”Nedkopplad” väckte vild debatt när den kom i USA i våras. – Det skrevs rubriker och toppade nyhetssändningarna hemma i USA. Att utesluta sina tonåringar från all social interaktion, som det hette, sågs som helt ondskefullt, säger Susan Maushart. Idén växte fram ur en oro över hur hon och barnen använde sin tid. Själv kunde hon knappt gå till sängs utan dator och telefon, och barnen var ständigt upptagna med att statusuppdatera eller sötsurfa gulliga djurungar. När hon insåg att de knappt pratade med varandra längre var det dags att släcka ner skärmarna hemma.  Experimentet, som hennes barn först trodde mest var ett tomt hot, fick familjen att komma varandra närmare och umgås även utan elektronikprylar, berättar Susan Maushart. – Min son plockade upp sitt musikintresse som fått stå tillbaks för all tid framför datorn. I dag går han en musikutbildning och har bytt dataspelen mot en saxofon, säger Susan Maushart. Vad är ditt råd till föräldrar som drömmer om att koppla ner? – Att det går att återta kontrollen över sin tid. Även om det bara handlar om att koppla ner en gång i veckan, för att göra något tillsammans istället, säger Susan Maushart.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Wetterborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro