ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sex politiska skandaler vi minns

Anton Gustafsson · 5 Aug 2019
Uppdaterad 23 Sep 2019
Ove Rainer, statsminister Olof Palme och justitieminister Lennart Geijer i kanslihuset 1973.

Foto: TT


Palmespaningar, godiskvitton och högerextrema middagar. Det finns gott om politiska skandaler i Sverige som har fått politiker att avgå. Metro listar sex av de värsta skandalerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Ebbe Carlsson-affären

1987 beställde statsminister Ingvar Carlsson en utredning gällande hur SÄPO skött sina uppdrag, dels i samband med storspionen Stig Berglings rymning och dels angående utredningen av mordet på Olof Palme. Som ledare för denna kommitté placerades en ambassadör i Paris vid namn Carl Lidbom.

En bekant till Lidbom, en bokförläggare vid namn Ebbe Carlsson, hade kontakter på SÄPO och en hemmasnickrad teori om mordet på Olof Palme. Teorin gick ut på att mordet beställts av Kurdistans arbetarparti PKK. Partiet hade stämplats som en terroristorganisation av regeringen Palme och påstods vilja hämnas på den svenske statsministern efter att Olof Palme bidragit till att förhindra smugglingen av vapen från Bofors över gränsen till Iran.

Av någon märklig anledning inleddes en privatutredning av Palmemordet där Ebbe Carlsson, helt utan kvalifikationer, fick speciella befogenheter på grund av ett rekommendationsbrev från den då sittande justitieministern Anna-Greta Lejon.

Expressen avslöjade senare skandalen och ställde den mycket relevanta frågan varför en civil bokförläggare hade fått i uppdrag av justitieministern att utreda mordet på Sveriges statsminister.

Affären ledde till ett klassiskt förhör i Konstitutionsutskottet där Anders Björck sa åt Carl Lidbom att han skulle ”veta hut”.

LÄS MER
Efter valet av Boris Johnson som ny premiärminister – nu lämnar toppnamnen regeringen

Tobleroneaffären

När Ingvar Carlsson hade offentliggjort att han skulle avgå som partiledare för Socialdemokraterna 1995 var det många som trodde att det nya stjärnskottet Mona Sahlin, som var både jämställdhetsminister och vice statsminister, skulle ta över som partiledare.

Men då satte sig Expressens politiske reporter Leif Brännström för att gå igenom hennes bokföring, och det visade sig att det var en guldgruva för en grävande reporter som Brännström. Det var bland annat en obetald tv-licens och en privat dagmamma som hon inte hade betalat skatt för.

Men det verkliga guldägget var det kontokort som Sahlin endast skulle använda i tjänsten, som istället hade använts för privata inköp till ett värde av 53 174 kronor. Som den stora symbolen för hennes fusk lyfte man fram en matkasse från Konsum som innehöll cigaretter, blöjor, och två chokladkakor av märket Toblerone, som senare fick benämnda den skandal som snabbt blev en del av svensk politisk historia.

Bara dagar efter att hon sagt ”jag är baske mig ingen fifflare” valde Sahlin att ta politisk time-out, och in som statsminister klev en man från Katrineholm vid namn Göran Persson istället för Sahlin.

LÄS MER
Experten om SD-skandalen: "Kan finnas en tolerans bland väljarna"
Så här såg det ut under den presskonferens 1995 där Sahlin lovade att hon inte var någon fifflare utan bara slarvig.Foto: Tobias Röstlund / TT

Kaplans skandalmiddag

Ibland kan man få betala för mer än bara maten när man går på middag, fråga bara miljöpartisten Mehmet Kaplan.

Våren 2015 publicerar svenska medier en bild på Sveriges bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) när han äter middag tillsammans med en ledare för en högerextrem grupp. Vid bordet sitter nämligen Ilhan Senturk, som är svensk ordförande för den turkiska högerextrema gruppen ”gråa vargarna”.

Bara några timmar efter avslöjandet tar Kaplan officiellt avstånd från Ilhan Senturk och säger att de inte känner varandra och deltog på en middag med 50 andra gäster. Samtidigt lyckas hans pressekreterare Hakim Belarbi dra in Bert Karlsson och säger: ”Du kan ju säkert hitta kungen på samma bild som en knäppskalle för att han varit på en representativ middag. Han har säkert käkat middag med Bert Karlsson och sen när Bert Karlsson säger rasistiska uttalanden så ringer du ju inte kungen och frågar vad han tycker om det”. Bert Karlsson går senare ut och säger att han ska anmäla Kaplan för förtal.

Bara någon timme efter att Bert Karlsson hotat att anmäla bostadsministern får Aftonbladet tag på Ilhan Senturk, och då blir problemen inte färre för Mehmet Kaplan. Han bedyrar nämligen att han och Kaplan känner varandra. Som om inte det vore nog kommer det fram att det fanns fler "knäppskallar", för att använda Kaplans pressekreterares ord, på middagen. Även den islamistiska och högerextrema organisationen Milli Görüs svenska falang deltog i middagen med Kaplan. Svenske ordföranden Yavuz Selim Celik hälsade och pratade med bostadsministern.

Kaplan fortsätter att försvara sig med att han inte visste vilka som skulle delta på middagen, men det hjälper föga. Kritiken fullständigt väller in och fyra dagar efter avslöjandet meddelar Mehmet Kaplan att han avgår som bostadsminister och avsäger sig alla politiska uppdrag, men han lämnar dock en rejäl brasklapp innan han går,

– Men låt mig vara tydlig. Det här är inte en bekräftelse från mig om de uppgifter som förekommit, som jag anser vara felaktiga, säger Kaplan på presskonferensen.

LÄS MER
Experten om nämndemän och skandaldomar: Politisk färg påverkar
Mehmet Kaplan vägrade erkänna att mediernas uppgifter stämde. Foto: Jessica Gow/TT

Littorinaffären

Aftonbladet får sommaren 2010 in ett tips från en kvinna som påstår att hon sålt sex till den dåvarande arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin. När en reporter från Aftonbladet konfronterar Littorin precis när denne landar på Gotland för att ha det trevligt på Almedalen säger ministern bara "näe" och rusar iväg utan någon mer kommentar.

Personliga skäl angav arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin som anledning till hans avgång en dag efter att en kvinna uppgav att hon hade sålt sex till honom.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Även om Littorin hela tiden förnekar att han har köpt sex avgår han ändå dagen efter avslöjandet. Som skäl anger han den förföljelse som media utsatte honom och hans familj för. Statsminister Fredrik Reinfeldt bekräftar senare att det fanns fler skäl till att Littorin tvingades att avgå.

Aftonbladet publicerade senare en intervju med kvinnan som påstod att hon hade sålt sex till Littorin.

Järnrörsskandalen

Några dagar före valet 2010 publicerade komikern Soran Ismail videoklipp där han är inblandad i ett verbalt bråk med de sverigedemokratiska politikerna Kent Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling. SD avfärdade allt som lögner och menade att det var Ismail och hans vänner som hade hotat politikerna och publicerade en egen film som de tyckte bekräftade det.

Två år senare publicerar Expressen en oredigerad film från Ekeroths mobiltelefon som visar att Almqvist sagt till Ismail att ”han beter sig som en babbe”, att han ”inte hör hemma i Sverige” och ”argumenterar som en liten fitta”. Filmen visar även att Almqvist kallar en ung kvinna för hora, han knuffar även till en man och Christian Westling säger att ”med vår politik blir det inga fler sådana i det här landet” och hänvisar till mannen som Almqvist knuffade som hade utländsk bakgrund. Sedan följde ett verbalt bråk och flera lättare knuffar.

Kent Ekeroth fick en kort time-out efter skandalen. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Senare plockade Westling och Almqvist upp varsitt järnrör, Kent Ekeroth filmar alltså fortfarande allting, och menar att ”de inte ska göra någonting, bara försvara sig” och ger sig tillbaka till platsen där de hade bråkat.

Till en början ljög Almqvist om händelsen men var tvungen att ta tillbaka sitt första uttalande när hela filmen publicerades. Erik Almqvist tvingades senare avgå som ekonomisk-politisk talesperson och sade upp sitt medlemskap i partiet. Kent Ekeroth fick lämna sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson och fick inte heller delta i några utskottsarbeten efter att filmen publicerades i november 2012. I januari var dock Ekeroth tillbaka i partiet och arbetade som suppleant i EU-nämnden och näringsutskottet.

Bordellhärvan

Under första halvan av 1970-talet drevs ett nätverk av prostituerade i Stockholm av en viss Doris Hopp, sedermera känd i pressen som Bordellmamman. Senare visade det sig att Hopp hade förmedlat kontakt mellan torskar och polska prostituerade som dels var minderåriga och dels hade haft kontakt med den polska ambassaden och de KGB-agenter som fanns där. Det fanns även misstankar om att högt uppsatta svenska politiker var kunder hos Hopp, och att de därmed skulle kunna bli sårbara för utpressningsförsök från Sovjetunionen mitt under det kalla kriget.

I en hemlig promemoria 1976, skickad av dåvarande rikspolischefen Carl Persson till sittande statsminister Olof Palme, pekades justitieministern Lennart Geijer ut som en möjlig sexköpare, med rekommendationen att hans eventuella inblandning skulle utredas vidare för att fastställa huruvida Geijer var en säkerhetsrisk eller inte.

Kriminologen Leif GW Persson, som då samarbetade med rikspolisstyrelsen, läckte sedan uppgifterna till journalisten Peter Bratt som skrev en artikel om det i Dagens Nyheter året efter. Olof Palme som då satt i opposition blånekade till uppgifterna tillsammans med sin vän Geijer och Dagens Nyheter var tvungna att betala skadestånd och ge Geijer en offentlig ursäkt.

Ove Rainer, statsminister Olof Palme och justitieminister Lennart Geijer i kanslihuset 1973. Foto: Ragnhild Haarstad / SVD / TT
LÄS MER
Almedalen – firmafest för eliten eller livsviktig för demokratin?

1991 lyckades en reporter på Expressen få fram promemorian efter ett domstolsbeslut, och den bekräftade allt som Bratt hade skrivit. Det visade sig att statsminister Olof Palme hade ljugit svenska folket rakt upp i ansiktet med orden ”snus är snus och strunt är strunt”.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro