ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Sex problem som regeringen kan stå inför

David Peterson · 18 Jan 2019
Uppdaterad 18 Jan 2019

Foto: TT


Ett hot om misstroende, ett skakigt samarbete och en annalkande lågkonjuktur. Här är sex problem som den kommande regeringen står inför.

klar

Artikellänk är kopierad

Misstroendeförklaring

Om den nya regeringen lägger förslag som påverkar arbetsrätten eller försöker att införa marknadshyror kommer Vänsterpartiet att rikta en misstroendeförklaring mot regeringen. För en sådan krävs det att minst 35 av riksdagens ledamöter står bakom förslaget. Vänsterpartiet har bara 28 riksdagsledamöter men både Moderaternas ledare Ulf Kristersson och Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor har sagt att de är beredda att fälla regeringen om situationen uppstår.

Den fruktade lågkonjunkturen

Efter flera års stark tillväxt talar mycket för att en lågkonjunktur väntar under kommande mandatperiod, enligt bedömare. Det kan innebära att en del av de saker som partierna kommit överens om inte kan genomföras. Det skulle i sin tur kunna tvinga fram svåra och impopulära beslut från regeringens sida som de måste hitta stöd för.

Om Sverigedemokraterna växer

Med januariöverenskommelsen lyckades partierna återigen stänga dörren till Sverigedemokraterna. Men partiet har vuxit kraftigt i varje riksdagsval sedan valet 2002 – då fick SD drygt 1,4 procent av rösterna att jämföra med 17,5 i valet 2018.

– Centerpartiet har valt väg. Vi väljer att tolerera den regering som kan verka utan stöd från Sverigedemokraterna och där vi kan få igenom liberal politik, sa Annie Lööf när riksdagen valde Stefan Löfven till statsminister.

Men frågan är hur samarbetet ska överleva om Sverigedemokraterna skulle fortsätta att växa nästa val.

Överenskommelsen

Januariöverenskommelsen består av 73 punkter. Samtliga partier i överenskommelsen har både fått och gett. Men om något av partierna skulle se att ”deras” punkter i programmet inte genomförs eller begravs i utredningar skulle de kunna hota med att lämna samarbetet. Stefan Löfven måste balansera på en tunn linje.

Svängningar i opinionen

Både Liberalerna och Centerpartiet har tappat i flera av de senaste opinionsundersökningarna. Liberalernas beslut att ingå i överenskommelsen med S, MP och C var splittrat. 62 av medlemmarna i Liberalernas partiråd röstade för överenskommelsen och 30 röstade mot den. Centerpartiet förtroenderåd var mer enat – 56 röstade för överenskommelsen och 2 mot.

Om partierna skulle fortsätta att straffas av väljarna skulle det kunna leda till att fler förespråkar anti-samarbetslinjen.

Nyval

Makten över nyvalet ligger nu i Stefan Löfvens händer. Han kan både tvingas till att använda det av andra partier, bland annat genom en lyckad misstroendeförklaring, och använda det som hot i svåra situationer. I samband med regeringskrisen 2014, då regeringen Löfven inte fick majoritet för sin budget för 2015, hotade Löfven med att utlysa extraval. Den gången landade hotet i stället i decemberöverenskommelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro