ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sex skedde mellan fyra människoarter

metro · 18 Dec 2013
Uppdaterad 18 Dec 2013
Dna från det här tåbenet har öppnat ett nytt fönster mot istidens människor.

Dna från det här tåbenet har öppnat ett nytt fönster mot istidens människor. Foto: Bence Viola/TT


Istidens olika människoarter tycks ha haft ett relativt omfattande sexuellt utbyte med varandra. Det framgår av en ny studie där arvsmassan hos neandertalmänniskan kartlagts i större detalj än tidigare.

klar

Artikellänk är kopierad

Denisova-grottan i södra Sibirien. Här levde både denisovaner och neandertalare.
Denisova-grottan i södra Sibirien. Här levde både denisovaner och neandertalare.Foto: Bence Viola/TT
Det fanns kanske inte alltid möjlighet att välja sexpartner under istiden — vilket också framgår av att alla arterna uppvisar en mycket hög grad av inavel. I brist på bättre fick en kusin eller ett syskon duga, och fanns ingen sådan fick man hålla tillgodo med en homo sapiens, denisovan eller neandertalare, beroende på var behovet uppstod.
Det fanns kanske inte alltid möjlighet att välja sexpartner under istiden — vilket också framgår av att alla arterna uppvisar en mycket hög grad av inavel. I brist på bättre fick en kusin eller ett syskon duga, och fanns ingen sådan fick man hålla tillgodo med en homo sapiens, denisovan eller neandertalare, beroende på var behovet uppstod.Foto: TT

Studien, som publiceras i Nature, har utförts av forskare under ledning av den svenske evolutionsgenetikern Svante Pääbo vid Max Planck-institutet i Leipzig.

Dna-sekvensen har utvunnits ur ett tåben från en neandertalare. Benbiten hittades i Denisova-grottan i sydligaste Sibirien, på samma plats där forskarna nyligen hittat bevis för existensen av en tidigare okänd människoart, de så kallade denisovanerna.

Det innebär inte nödvändigtvis att neandertalare och denisovaner levde samtidigt i grottan. Lämningarna efter denisovaner är cirka 50 000 år gamla, medan tåbenet från neandertalaren är flera tusen år äldre.

Sex med andra arter

Men även om de inte var samtida i just Denisova, står det ändå klart efter analysen av neandertalarens dna att de båda arterna utbytte gener med varandra vid flera tillfällen under den långa istiden.

Inte bara det; vår egen art var också inblandad — liksom en fjärde, arkaisk art, som inte liknar någon av de andra. Vilken denna människa var är okänt, men det är fullt möjligt att de genetiska spåren härrör från den äldre arten Homo erectus.

Analysen visar att uppemot 2,1 procent av arvsmassan hos moderna människor utanför Afrika består av neandertal-dna. Inslaget från denisovanerna varierar kraftigt — det utgör en stor andel av arvsmassan hos aboriginer, men bara 0,2 procent av arvsmassan hos östasiater.

Stark inavel

Det kan förefalla märkligt att olika arter haft så pass omfattande sex med varandra. Vår egen art gick sin egen väg redan för 600 000 år sedan, medan de två andra separerade för 400 000 år sedan.

Möjligen kan utbytet hänga samman med att antalet individer, oavsett art, var så litet under istiden. Det fanns kanske inte alltid möjlighet att välja — vilket också framgår av att alla arterna uppvisar en mycket hög grad av inavel. I brist på bättre fick en kusin eller ett syskon duga, och fanns ingen sådan fick man hålla tillgodo med en homo sapiens, denisovan eller neandertalare, beroende på var behovet uppstod.

► LÄS ÄVEN: Nu ska sex med djur förbjudas

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro