ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Sex utan samtycke blir olagligt i sommar – det här innebär den nya lagen

Björn Berglund · 20 Mar 2018
Uppdaterad 22 Mar 2018

Foto: IBL


I dag lämnade regeringen sitt förslag till en ny samtyckeslag till riksdagen. Trots kritik från flera håll går regeringen vidare med förslaget och den 1 juli väntas sex utan samtycke bli olagligt. Men vad innebär det egentligen? Metro hjälper dig att reda ut begreppen.

klar

Artikellänk är kopierad

Innebörden

Enligt lagen blir det förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja till det eller aktivt visar att hen vill delta. Det betyder att det inte längre kommer att krävas att en gärningsman har använt sig av våld eller hot, eller utnyttjat ett offers särskilt utsatta situation för att ha anses ha begått en våldtäkt.

Samtidigt vill regeringen införa två nya brott: Oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Brotten syftar till att den som utsatts inte deltagit frivilligt och skulle ge fängelse i högst fyra år.

Samtidigt höjs minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn från fyra till fem års fängelse.

Den som utsatts för sexualbrott ska få stöd tidigare i processen, bland annat genom att omedelbart få ett målsägarbiträde.

– Jag tror att antalet uppklarade brott kommer att öka, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Kraven

Krav på samtycke i lagstiftningen har förts fram i flera år efter ett antal friande domar i våldtäktsmål. Regeringen Reinfeldt utredde en samtyckeslag redan till 2010, men valde i stället att utvidga sexualbrottslagen med fall där offer befinner sig i ”särskilt utsatt situation”. 2014 gav den nuvarande regeringen i uppdrag åt lagmannen Mari Heidenborg och sexualbrottskommittén att utreda frågan på nytt. 2016 föreslog kommittén en samtyckeslag, skrev SvD.

I kölvattnet av Metoo-rörelsen i höstas höjdes ännu fler röster för en förändrad lagstiftning och frågan fick en bred enighet bland partierna. Också bland unga är stödet stort. Enligt en undersökning beställd av P3 Nyheter i vintras var 75 procent av tillfrågade 18-29-åringar för en lagändring.

Somliga, som RFSU:s ordförande Hans Linde med flera, menar att en samtyckeslag skulle kunna ha en normerande effekt,ungefär som hur lagen mot barnaga anses ha påverkat samhällets inställning till våld mot barn.

Kritiken

I januari gav lagrådet tummen ner till förslaget. Lagen uppfyller inte grundläggande krav på förutsebarhet och för mycket hänger på vad den enskilda domaren kommer fram till, skrev lagrådet i sitt yttrande.

Lagrådet tyckte dessutom också att det mesta i lagen redan täcks in av den nuvarande lagstiftningen.

Även Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är kritisk och hon menar att lagen inte kommer att leda till fler fällande domar. Ramberg, liksom flera andra tror snarare att lagen kan leda till en omvänd bevisbörda, där det blir upp till den åtalade att bevisa sin oskuld. Hon varnar också för att fokus riskerar att flyttas ännu mer till offren, med ännu fler integritetskränkande frågor om klädsel och beteende.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro