ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sexåtalad präst kan sparkas

Daniel Olsson · 15 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den kyrkoherde inom Göteborgs stift som åtalats för våldtäkt alternativt sexuellt tvång kommer inte att få gå tillbaka till sitt arbete om han döms.

I ett kortfattat yttrande till tingsrätten skriver Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation att kyrkoherden kommer att "sägas upp pga personliga skäl alternativt avskedas från sin anställning" vid en eventuell fällande dom.

Det påstådda brottet ska ha ägt rum i slutet av oktober förra året. Kyrkoherden hade träffat en kvinna på Sjunde himlen, en kontaktsajt för kristna på internet.

Där berättade han om sig själv och sitt ämbete och kvinnan, som har en bakgrund med psykisk ohälsa och dåliga erfarenheter av andra män, bjöd hem honom till sin lägenhet på Hisingen för att dricka te och prata. Väl i lägenheten ska kyrkoherden ha våldtagit henne. Kyrkoherden nekar helt till brott och beskriver hela historien som ”fullständigt surrealistisk”.

Han har varit arbetsbefriad sedan händelsen. En fällande dom skulle innebära att arbetsgivaren påbörjar en arbetsrättslig diskussion. Någon förlåtelse från kyrkans sida är inte att vänta i det här enskilda fallet.

– Det går inte att förlåta allt, säger Linda Thomasson.

Rättegången mot kyrkoherden börjar på fredagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro