ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sexbilder chockar amerikanska UD

Jenny Sköld · 3 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Nu ska företaget granskas av amerikanska UD

klar

Artikellänk är kopierad

Berusade män iklädda stringtrosor som urinerar på varandra och äter snacks från varandras nakna rumpor. Bilder på de väktare som ansvarar för säkerheten på amerikanska ambassaden i ett av världens farligaste länder är minst sagt komprometterande. USA:s utrikesdepartement skickar nu ett dussin inspektörer för att granska förhållandena vid företaget Armorgroup som kontrakterats för att vakta ambassaden i Kabul.

Anledningen är de anklagelser som framförts av 10 procent av de anställda vid företaget, och som nu även stärkts av bildbevis som mejlats till departementet. Det är den oberoende organisationen Project on Government Oversight som talat med väktare inom organisationen och som framför anklagelserna i ett brev till utrikesministern Hillary Clinton. 

Med rapporten följer också bildbevis, som tagits vid företagsfester som uppenbarligen spårat ur.På bilderna syns nakna män som poserar i olika sexuella ställningar, som fejkar analsex och urinerar på varandra och dricker alkohol – något som är strängt förbjudet i landet.Enligt anklagelserna har afghansk personal som arbetar vid ambassaden tvingats att utföra förnedrande handlingar för att bli befordrade. Andra anklagelser mot handlar om underbemanning och låga löner. Dessutom ska en tredjedel av styrkan inte kunna prata engelska. Språkbarriären är så allvarlig att väktarna har svårigheter att tala med varandra.Sammanlagt åtta anklagelser om förhållanden vid ambassaden ska ha skickats till utrikesdepartementet under de senaste två åren. Trots det hävdar en talesman för departementet att han inte fått veta något. – Allvarligt talat så kände vi inte till detta. Vi borde känt till det. Det mest störande är de avskyvärda bilder som vi alla fått ta del av, säger en talesman.Företaget har fått 189 miljoner dollar för sitt femårskontrakt av USA:s utrikesdepartement och har 450 anställda.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro