ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sexbrottslingar kan slippa fängelse

Clarence Frenker · 1 Jun 2012
Uppdaterad 1 Jun 2012
Metros experter S ven-Erik Alhem och  Jerzy Sanecki svarar på frågor om förslaget.

Metros experter S ven-Erik Alhem och  Jerzy Sanecki svarar på frågor om förslaget.


Fler som döms för vissa typer av sexbrott, våldsbrott och narkotikabrott i Sverige ska slippa fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Metrofrågan: En ny utredning vill ge villkorligt straff om den dömde tidigare är  ostraffad. Rätt eller fel?
  Daniel Lindskog, 36, hamnarbetare, Stockholm, med hunden Nebo.   – Tycker det känns rätt, även om man måste utreda individ för individ.
Metrofrågan: En ny utredning vill ge villkorligt straff om den dömde tidigare är ostraffad. Rätt eller fel? Daniel Lindskog, 36, hamnarbetare, Stockholm, med hunden Nebo.   – Tycker det känns rätt, även om man måste utreda individ för individ.Foto: Gustav Gräll
”Jag tycker det låter bra. Jag tycker inte fängelse alltid är det bästa straffet.” Gabriella Forsberg, 24, student, Stockholm
”Jag tycker det låter bra. Jag tycker inte fängelse alltid är det bästa straffet.” Gabriella Forsberg, 24, student, StockholmFoto: Gustav Gräll
”Det känns rimligt om nu personen tidigare är ostraffad.” Olga Semenova, 40, föräldraledig, Stockholm
”Det känns rimligt om nu personen tidigare är ostraffad.” Olga Semenova, 40, föräldraledig, StockholmFoto: Gustav Gräll

Det föreslås i en ny utredning som överlämnades till Beatrice Ask i går.

Enligt utredningen, som är mycket omfattande, ska förstagångsförbrytare som döms för brott där fängelsestraffet är ett år eller mindre per automatik få villkorligt.

I stället ska inlåsningen ersättas av olika former av vård, böter och samhällstjänst.

– Vi bedömer att detta påföljdssystem skulle bli något billigare än det nuvarande. Dyra korta anstaltsvistelser byts ut mot frivård, säger regeringens utredare och hovrättspresident Fredrik Wersäll, till TT.

Några av brotten som skulle omfattas av reformen är bland annat grovt rattfylleri, sexuellt övergrepp mot barn och grov kvinnofridskränkning.

Men om personen i fråga begår ett nytt brott under den föreslagna prövotiden på två år innebär det inte per automatik att straffet omvandlas till fängelse.

– Det skulle innebära enorma ökningar av fångpopulationen, vi vet att väldigt många återfaller, säger Wersäll till TT.

Justitieminstier Beatrice Ask välkomnar utredningen men anser att man kan ha synpunkter i frågan om återfall:

– En månads fängelse kan inte komma till rätta med gravt alkoholmissbruk, säger hon till TT.

Två experter om förslaget

Metro har bett två experter berätta hur de ser på det nya förslaget om straffpåföljder.

Vad är bra med den föreslagna påföljdsreformen?

Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare:Att man kan koncentrera fängelseresurserna till dem som samhället verkligen måste skydda sig från. Sedan ligger det ett stort värde i att samhället när det gäller andra brott kan visa en hygglighet om man inser efteråt att det här var fel. 

Jerzy Sanecki, professor i kriminologi:– Att förstagångsförbrytarna som får kortare fängelsestraff inte ska behöva sitta i fängelse, det är en dyr och ineffektiv metod att förebygga brott. Och den är i synnerhet ineffektiv när det gäller många människor som begått sitt första brott och aldrig kommer at återfalla.

Vad är dåligt med den föreslagna påföljdsreformen?

Sven-Erik Alhem:En absolut normalbedömning måste vara att om man åker dit på nytt och gör en andra volta så ska man kunna räkna med att avtjäna också den tid man skulle ha suttit om man inte fått villkorligt i första vändan. 

Jerzy Sanecki:Skärpningen i förhållande till ungdomar som jag inte riktigt ser något större behov av. Och det som behöver funderas mera på är vad det innebär för återfallsförbrytare och hur länge de kommer att sitta enligt nya reformen.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro