ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sexdömd kyrkoherde frias

Daniel Olsson · 9 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

HOVRÄTTEN. En enig hovrätt friade på torsdagen den kyrkoherde vid Göteborgs stift som i somras dömdes till två månaders fängelse för sexuellt tvång. Kvinnan ansågs inte trovärdig.Kyrkoherden kom i kontakt med kvinnan via kontaktsajten Sjunde himlen i oktober 2005. Där berättade han om sig själv och sitt ämbete och kvinnan bjöd hem honom för att dricka te och prata.Enligt kvinnan ska kyrkoherden ha gjort sexuella närmanden, och mot hennes vilja kramat och kysst henne för att sedan gnida sig mot henne till utlösning. Kyrkoherden har nekat och beskrivit hela historien som "fullständigt surrealistisk".

I motsats till tingsrätten anser nu hovrätten kvinnans berättelse varken trovärdig eller tillförlitlig. Flera detaljer ifrågasätts. Och till skillnad från tingsrätten anses nu kyrkoherdens berättelse trovärdig. Hovrätten antyder också att den störning kvinnan lider av skulle kunna vara en förklaring till att hon beskyllt kyrkoherden för ett påhittat övergrepp.- Jag är väldigt lättad och glad över att det var en enhällig friade dom. Nu när jag läser domen är jag lite förvånad över att polis och åklagare inte kunde rätt ut det på ett tidigare stadium, säger biskopen Carl Axel Aurelius.

Han uppger att han haft kontakt med kyrkoherden under hela processen.- Jag har försökt finnas till hands för honom så gott jag kunnat. Nu handlar det om att hjälpa honom tillbaka till arbetet. Kyrkoherden köptes ut från sin tjänst vid en församling vid Göteborgs stift. Hade han dömts hade han med största säkerhet "avkragats", det vill säga blivit av med rätten att utöva sitt ämbete.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro