ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sexexperternas tips – så dejtar du online

Ana Udovic · 31 Maj 2017
Uppdaterad 21 Feb 2018
I dag dejtar vi uppkopplat vilket öppnar upp för nya möjligheter och en större träffyta än förr. 
– Många älskar enkelheten, samtidigt som man beklagar sig över att appar och onlinesidor har bidragit till att göra dejtingklimatet kyligare, säger Suzann Larsdotter, sexolog.

I dag dejtar vi uppkopplat vilket öppnar upp för nya möjligheter och en större träffyta än förr. – Många älskar enkelheten, samtidigt som man beklagar sig över att appar och onlinesidor har bidragit till att göra dejtingklimatet kyligare, säger Suzann Larsdotter, sexolog. Foto: Illustration Eva Fallström


Online-dejting kräver bättre vett och etikett – därför kommer här tips från experterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi dejtar mer och har mer sex när sommaren kommer. Det säger RFSU:s sexolog Suzann Larsdotter. Ännu enklare blir det tack vare appar som Tinder och Grindr. Men där kan tonen ibland vara hård och otrevlig.– Det är synd, för egentligen borde utbudet ge fantastiska möjligheter, säger Suzann Larsdotter.

Hur vi får bättre vett och etikett i dejting-djungeln vet författarna till ”Sexperternas dejtingbok”, som jobbar med sexualhälsa på RFSL Stockholm och har gjort djupintervjuer med dejtande bögar.– Boken vänder sig till gaykillar men råden bidrar till ett bättre dejtingklimat för alla, säger Suzann Larsdotter.

Varsågod: Sexperternas 6 bästa dejtingtips

1. Var schyssta mot varandraIngen tjänar på att stärka sitt ego genom att vara otrevlig. Att på ett drygt sätt dissa något sker på en annan persons bekostnad och kan slå tillbaka på dig själv. Rak kommunikation och lite omtanke ger roligare och bättre dejting. (Dessutom slipper du gömma dig bakom ostdisken när du ser en gammal dejt som du inte skötte särskilt snyggt.)

2. Tänk efter före: Vad vill du ha?Är det en fling, en Mr/Ms Right eller Ms/Mr Right Now kanske? Vad är det som ger dig mening och gör dig lycklig? Är det en speciell person, eller skön sex med främlingar på anonyma platser?

3. Den rätte kanske finns i pluralMånga har en bild i sitt huvud av den perfekte drömpartnern, ofta med en lång kravlista över ytliga saker som den rätte ska ha. Sexperterna tänker att det kan finnas flera ”den rätte” och ofta är det genom vissa rimliga kompromisser man blir rätt för varandra. Reducera kravlistan något och ställ dig dessa frågor:* Är du den du vill vara när du är med din partner?* Tar personen fram dina bästa sidor?* Vad ger pluspoäng men är inte nödvändigt?* Delar ni sexuella intressen?

4. Njut av singellivets fördelarÄr du nöjd med att vara singel? Grattis! Vila i det, njut av friheten och de fördelar som finns. Den som dejtar och samtidigt är nöjd med att vara singel skapar en lätthet, som smittar av sig på dejting-upplevelse.

5. Konsten att säga nej (utan att vara otrevlig)Det är faktiskt möjligt att tacka nej till en dejt och att göra slut utan att vara otrevlig. Det gäller oavsett om någon frågar ”Läget?” på en dejtingapp eller om ni är ihop. Några tips:* Lova inte sådant du inte kan hålla. Säg inte ”vi hörs” om du inte menar det.* Undvik ”det är lite dålig tajming just nu” eller andra lama ursäkter. Då håller du bara personen på sträckbänken. Var rak och tacka nej.* Bete dig mot folk så som du önskar att de betedde sig mot dig.

6. Värna din och andras sexhälsa!Kondomen är för många en självklarhet, även om studier från RFSU visar att gays är bättre på att använda kondom än heteros. Samma studier visar att de allra flesta uppskattar när ens partner tar initiativ till att ta fram en kondom. Ingen oro, gör det bara!

pil
Om boken

Sexperternas dejtingbok kommer ut i sommar. Den kommer att finnas gratis på bögklubbar och bögbarer men går också gå att ladda ner gratis. Läs mer om Sexperterna på Sexperterna.org eller facebook.com/sexexperterna.Författarna är Caro Wikbro Carlén, Filip Garcia, och Nicklas Dennermalm och de arbetar med sexualhälsa på RFSL Stockholm (RFSL står för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter).

klar

Artikellänk är kopierad

Ana Udovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro