ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sexlusten hos män och kvinnor – mer lik än olik

Pelle Ullholm · 14 Dec 2016
Uppdaterad 4 Apr 2017
När vi har begränsade bilder av könsroller så missar vi att män också är inkännande, till exempel. Vi missar också dem som inte tillhör någon av kategorierna man eller kvinna eller känner att kategorierna inte stämmer in på dem.

När vi har begränsade bilder av könsroller så missar vi att män också är inkännande, till exempel. Vi missar också dem som inte tillhör någon av kategorierna man eller kvinna eller känner att kategorierna inte stämmer in på dem. Foto: Illustration: Eva Fallström


Det finns många föreställningar kring sexlust, där vi tänker att mäns lust skiljer sig från kvinnors. Men sanningen är att det är mindre skillnad på män och kvinnors lust än vi tror. Det är dags att börja tänka om när det gäller sexlusten.

klar

Artikellänk är kopierad

Tänk dig en uppräkning av egenskaper och önskningar: mörkrädd, sprallig, kåt, uthållig, snygg, fräsch, stark.

Gör tre spalter i huvudet. Över den vänstra skriver du man, över de högra skriver du kvinna, den mittersta saknar rubrik. Kan du placera in egenskaperna ovan i spalten man eller i spalten kvinna? Om en egenskap inte enbart kan sorteras in som något kvinnor/män har kan ha drar du ett sträck mot mitten, där du har spalten som är utan rubrik. Kan en man vara mörkrädd, fräsch, sprallig? Kan en kvinna vara uthållig, stark och kåt?

När du tänkt klart: Vad har du kvar i de yttre spalterna?

Flera studier visar att i nästan alla egenskaper och beteenden är skillnaden mellan kvinnor och män nästan obefintlig (en stor sådan studie står psykologiprofessor Janet Shibley Hyde, University of Wisconsin-Madison i USA, för). Ändå tänker vi ofta i sådana mönster, eftersom vi har en föreställning om hur saker ligger till.

Kanske du tänker att önskningar som att vilja ha sex oftare ändå känns mer troligt som något du skulle förknippa med en man. Det kan vara sant. RFSU:s undersökning Kådiskollen visade till exempel att 80 procent av männen vill det. Samma undersökning visade i och för sig att tydlig majoritet av kvinnorna, 61 procent, svarade samma sak. De vill också ha sex oftare.

Hur kan då en önskan till slut beskrivas som typisk för en man när en majoritet av kvinnor har samma vilja eller lust?

Det som ligger bakom det här är idén om isärhållandet, där inga glidningar, överlappningar och skalor tillåts. Kanske har vi de här föreställningarna eftersom vi tänker att andra gör den här uppdelningen. Våra förenklade föreställningar om andras tänkande påverkar vår eget tänkande till slut. Om vi utgår från vad vi tror om andra har vi skapat en skillnad som förvandlas till en sanning, där den konstruerade skillnaden lastas med konsekvenser.

Till exempel slampryktet hade ju knappast funnits om inte kvinnors sexualitet hade setts som lika stark som mäns. Ryktet finns ju för att kontrollera kvinnor att passa in i den fyrkantiga mallen. Det samma gäller andra påståenden i genren, som att inte vara en kärring, fitta, eller en bögjävel. Syftet är att skapa en ordning som ger män en position och kvinnor en annan – oftast en lägre – position.

De begränsande föreställningarna överlever och frodas därför att vi tillåter det, vi uppmuntrar det på ett medvetet eller omedvetet sätt. Men föreställningarna kring män och kvinnor både begränsar och skadar personer i slutändan, andra mer än andra. Det är högst rimligt att sluta med det. Nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Pelle Ullholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro