ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sexologen: Att ta fram en kondom signalerar erfarenhet

Pelle Ullholm · 13 Jun 2018
Uppdaterad 18 Jun 2018
Kondomer gör att du framstår som en säker, trygg partner. Trygg=avslappnad=fri lejd för kåthet!

Kondomer gör att du framstår som en säker, trygg partner. Trygg=avslappnad=fri lejd för kåthet! Foto: illustration Eva Fallström


En sommarflirt kan vara alldeles, alldeles underbar. Men också resultera i osäkert sex – för säkrare samlag kräver nämligen kondom. Därför kan det vara intressant att veta att du som plockar fram en kondom oftast uppfattas som mer självsäker, trygg och omtänksam, i synnerhet om du är kille.

klar

Artikellänk är kopierad

I min roll som sexualupplysare har jag ofta pratat om säkrare sex eller sex med kondom, men ibland blir det som att kondomen inte har något med själva sexet att göra – som om det är två olika saker. Men visste du att det signalerar erfarenhet att ta fram en kondom? Många undersökningar visar att den kille som tar fram en kondom upplevs som tryggare, mer omtänksam, erfaren och ansvarsfull – och därmed som en sexpartner man kan slappna av med.

De allra flesta har alltså en positiv attityd till och god kunskap om kondom. Det är praktiken som haltar. I en undersökning från Stockholms universitet* visade det sig att 70–80 procent ville använda kondom vid senaste samlagssexet med en ny eller tillfällig partner. Men betydligt färre gjorde det i praktiken. För många unga handlar det om att få det stöd de behöver för att stärka självkänslan så de kan nå den ambitionsnivå som de faktiskt har.

Känslorna är ofta stormiga när vi ska ha sex, du kan vara superkåt, ha längtat efter att få vara nära eller att få sexualiteten bekräftad, kanske vill du prestera och blir nervös. Det är mycket annat som kommer före skyddet i tanken, även om de flesta ändå hinner tänka på det – och det gäller oavsett om de har kondom eller inte. Så eftersom tanken ändå finns där, kan den också hindra kåtheten i form av en osäkerhet; man är inte hundra procent bekväm. Sexet kan alltså innehålla mer av det härliga om du tar fram kondomen.Det är också så att de som använt kondom många gånger också tycker bättre om kondomen som produkt. Övning ger alltså inte bara färdighet utan också sexuell trygghet.

Dagens kondomer gått igenom en teknisk revolution

En del kan vara ovilliga att använda kondom på grund av den fysiska känslan, och den saknar inte betydelse. Men där har dagens kondomer gått igenom en teknisk revolution, många nya sorter har kommit fram med olika längd, bredd och – inte minst – tunnhet som är av en helt annan kategori.

Med det sagt betyder det inte att kondom alltid är lösningen. Alla killar har inte lätt att få erektion varje gång, och kondomen kan bli ytterligare ett hinder. Du kan ändå ha säkrare sex. I stället för att tänka penetration (engelskans intercourse), tänk outercourse och använd hud, mun och kön; slicka, smaka och smek – säkrare sex men ändå sexigt. Det är lättare att nå klimax om man koncentrerar sig på en åt gången, och det är ju oftast det vi vill åt – orgasmen.

* Undersökningen finns i: ”Play with fire, play with you sometimes: Social aspects of condom use among young people in Sweden” av Veronika Fridlund, samhällsvetenskapliga fakulteten, Stockholms universitet.

pil
5 bra saker med kondomer

1. Kondomen kan hålla igång det sköna. Låt kondompåsättningen bli en del av sexet, sitt nära och känn varandras kroppsvärme. Den du ska ha sex med kan smeka insida av ditt lår, din rumpa eller bröstvårtor.2. Kondomen signalerar erfarenhet. Kondomen gör sexet till mer av ett äventyr. Du kan ha sex med en ny partner eller fler. Kondom ger dig den friheten. Som sagt var visar undersökningar att du räknas som mer erfaren när du plockar fram en kondom. Du är omtänksam och kåt, på samma gång.3. Självsäkerhet är sexigt. Stå på dig, du har rätt att använda kondom. Du kommer känna dig tryggare – den ger mindre oro och fler möjligheter att njuta fler sorters sex.4. Övning ger färdighet. Om du är trygg i kondomtekniken så står inte den oron i vägen när du sätter på den på dig själv. Öva gärna på det, för det är lite som att cykla, en dag går det bara.5. Kondomerna blir allt bättre. De flesta kan ha de vanligaste kondomerna men det betyder inte att det behöver vara din favorit, så prova dig fram! På nätet, eller på en mottagning där du testar dig, hittar du kanske din bästa kondom.

klar

Artikellänk är kopierad

Pelle Ullholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro